Η διαχείριση των ιδεών και των εσωτερικών μας απόψεων για τα καθημερινά ζητήματα είναι κρίσιμο θέμα, από το οποίο εξαρτάται η ποιότητα και το μήκος ολόκληρης της ατομικής μας ζωής. Διότι, μπορεί να έχουμε τέλειες ιδέες και σκοπούς, ωστόσο, ο τρόπος που αυτές θα μετατραπούν σε πρακτικό όφελος είναι ο κρίσιμος παράγοντας που θα καθορίσει και το τελικό αποτέλεσμα. Δεν αρκεί, δηλαδή, η ιδέα και η επιθυμία που καλλιεργούνται μέσα μου, αλλά θα πρέπει να βρω τρόπους να τις μετατρέψω σε πρακτικό ωφέλιμο αποτέλεσμα, το οποίο να ανταποκρίνεται στους τελικούς μου σκοπούς.
Ο καλός και ωφέλιμος στόχος μπορεί να είναι η ευτυχία μου, αλλά αυτό δεν είναι μονοσήμαντο. Διότι, εξαρτάται και από άλλους παράγοντες. πχ εάν κλέψω κάτι μπορεί να γίνω, πιθανόν, πλουσιότερος, αλλά αυτό δεν θα είναι μακροπρόθεσμα ωφέλιμο, διότι είτε θα συλληφθώ και θα πληρώσω για την πράξη μου, είτε δεν θα συλληφθώ, αλλά θα ζω με την εμπειρία της ταπείνωσης ότι βρέθηκα στην ανάγκη να κλέψω, και αυτό θα με συνοδεύει μέχρι το τέλος της ζωής μου, εάν φυσικά είμαι λογικός και με αγαθή συνείδηση. Σε διαφορετική περίπτωση, εάν δηλαδή θεωρώ την κλοπή “μαγκιά” και “κατόρθωμα”, τότε δεν μπορεί να γίνει καμιά συζήτηση, διότι κτίζουμε πέτρινο κτίριο στην επιφάνεια του νερού χωρίς υποστυλώματα.
Ο παραλογισμός και η αφροσύνη δεν μπορεί να αποτελέσουν κανόνα κανονικής ζωής, παρά μόνο διεστραμμένης και κακόβουλης. Για τον λόγο αυτό και ο Χριστός ξεκαθάρισε από την αρχή της διδασκαλίας του, ότι δεν αναφέρεται σε ανθρώπους παραλόγους και πονηρούς, διότι εκεί δεν υπάρχει περιθώριο βελτίωσης των ζητημάτων που απασχολούν τους “κανονικούς”, δηλαδή του εχέφρονες ανθρώπους. Αντίθετα, είπε ο Χριστός, όποιος έχει περιεχόμενο λογικής και αγαθής συνειδήσεως, αυτός, εάν θέλει, μπορεί να μετατρέψει την δική του καθημερινότητα σε μια νέα πορεία, όπου δεν εφαρμόζεται το παράλογο και το παράνομο – με ό, τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τον καθένα κάθε στιγμή, – αλλά εφαρμόζεται ο νόμος της κοινής λογικής με αναζητήσεις βαθύτερες των αιτιών που προκαλούν τα αιτιατά, δηλαδή τις πράξεις και τις δράσεις ενός ατόμου στην δική του καθημερινότητα.
Δεν “ισοπέδωσε”, δηλαδή, ο Χριστός τους ανθρώπους, αλλά απευθύνθηκε σε εκείνους που διέθεταν τότε, -και αυτό ισχύει και σήμερα, – την κοινή λογική και την εκτίμηση των αξιών στα μέτρα της κάθε εποχής. Ο Χριστός δεν ήρθε να καταργήσει τα υφιστάμενα, αλλά να φυτέψει ένα νέο κόσμο, τον κόσμο των αξιών και των συνεχών βελτιώσεων, πρώτα στο εσωτερικό των ενδιαφερομένων, και από αυτό να εμφανιστούν προς τα έξω τα καλά και συμφέροντα για το άτομο, αλλά και για την σύγχρονη του κοινωνία, το οποίο είναι και το ζητούμενο κάθε στιγμή σε κάθε κοινωνία ανθρώπων.