Η αναγκαιότητα της κατανόησης του κόσμου που μας περιβάλλει είναι προφανής για καθένα ενήλικα και σκεπτόμενο άνθρωπο, ανεξάρτητα από τόπο και χρόνο της δικής του ζωής.
Τόσο η κατανόηση της λειτουργίας του εαυτού μας, όσο και της φύσης που είναι έξω από τις δικές μας δυνατότητες αλλαγών, αλλά, κυρίως, ο κοινωνικός μας περίγυρος, όχι μόνο είναι αναγκαία η κατανόηση της λειτουργίας του, αλλά από αυτή την πηγή προέρχονται τα περισσότερα δεινά της καθημερινότητάς μας.
Οι άνθρωποι μας μισούν, μας κακολογούν, μας υποτιμούν και, κυρίως, μας αδικούν, και μας στερούν τα δικαιώματά μας, με αποτέλεσμα η προσωπική μας ζωή να περνά δυσάρεστα και μη αποτελεσματικά.
Ορισμένοι άνθρωποι νομίζουν – κακώς – ότι φταίει ο σατανάς, ωστόσο αυτή δεν είναι η κρίσιμη αλήθεια, διότι ο σατανάς δεν ασχολείται μαζί μας, αλλά έχει τους δικούς του ανθρώπους που κάνουν την δική του δουλειά.
Άρα, ο οδηγός που θα μας οδηγεί στην κατανόηση του κόσμου, δεν μπορεί να δέχεται πρόχειρες δικαιολογίες ως σοβαρές και υπεύθυνες, αφού έτσι μετατίθεται η ευθύνη από τον δράστη στον μη ορατό εχθρό, και το δίκαιο χάνεται χωρίς τις ευεργετικές συνέπειες από την εφαρμογή του.
Η αδικία, δηλαδή, και η μη εφαρμογή του δικαίου είναι η αιτία που μας φέρνει πρακτικά σε αδιέξοδα και περιπέτειες, γιατί το δίκαιο είναι ένα συστατικό του ανθρώπινου γονιδιώματος, και χωρίς την δική του λειτουργία μέσα στην καθημερινή μας ζωή, η πορεία μας χάνει το ουσιαστικό της νόημα.
Διότι, είναι γνωστό ότι ανέκαθεν μεταξύ των ανθρώπων υπήρχε το αίσθημα του δικαίου και της δικαιοσύνης γενικότερα, και αυτό οδήγησε τον άνθρωπο στην βελτίωση της κοινωνικής του συμπεριφοράς.
Η αδικία είναι η αιτία που μας πληγώνει, είναι η αιτία του μίσους και της στέρησης, είναι το σαράκι που κατατρώει την προσωπική μας ειρήνη και μετατρέπει την ζωή μας σε κόλαση.
Αυτός ήταν και ο λόγος που ο ίδιος ο Χριστός και κατόπιν οι μαθητές του τόνισαν την ανάγκη να γίνει η κατανόηση της δικαιοσύνης και της αλήθειας το προέχον θέμα στην πρακτική μας καθημερινότητα.
Χωρίς την βάση της δικαιοσύνης και της κατανόησης της αλήθειας στην διαχείριση των καθημερινών μας θεμάτων, θα είμαστε αναληθείς και χωρίς καρπό του μέλλοντος.