Η κατάκτηση της γνώσης και των γνώσεων για μας τους ανθρώπους του 21ου αιώνα είναι μέσα στην καθημερινή μας πρακτική ζωή. Χωρίς γνώση και γνώσεις, κανείς δεν μπορεί να επιβιώσει στην σύγχρονη κοινωνία, η οποία απαιτεί όλο και περισσότερες γνώσεις και δεξιότητες για την επιτυχία στην προσωπική μας ζωή, και κατ’ επέκταση και στην κοινωνία μας.
Το επείγον της ανάγκης αυτής αποκαλύπτεται από τα σχολικά βιβλία των τάξεων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα οποία συχνά επικαιροποιούνται, προκειμένου τα νέα παιδιά να είναι σε θέση να κατανοούν το περιβάλλον στο οποίο θα ζήσουν, και να ανταποκρίνονται στις μελλοντικές προκλήσεις. Και μπορεί οι μεγαλύτεροι στην ηλικία να θυμούνται τα δικά τους σχολικά βιβλία με εκτίμηση, αλλά αυτό δεν προσφέρεται – πέραν της συναισθηματικής πλευράς – για επανάπαυση, διότι οι ανάγκες είναι επιτακτικές και οι αναμνήσεις δεν προσφέρουν πρακτική βοήθεια.
Ιδιαίτερα την εποχή των Υπολογιστών και των συστημάτων επικοινωνίας, οι απαιτήσεις ξεφεύγουν από τα παλαιά όρια, και απαιτούν – κυριολεκτικά – “αφιέρωση”, προκειμένου το άτομο να είναι έτοιμο για την πρόκληση των δικών του ημερών. Και μπορεί οι μεγαλύτεροι να μην κατανοούν τις εξελίξεις και την ανάγκη του επίκαιρου, αλλά η πραγματικότητα έρχεται ως αστραπή, και κανένας δεν μπορεί να πει ότι δεν την είδε.
Αυτή η ανάγκη για γνώση και γνώσεις είναι κρίσιμο θέμα στην ατομική μας καθημερινή ζωή, διότι δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού, όταν πρόκειται για την ζωή μας. Όποιος χάνει το τρένο της γνώσης, δεν θα μπορεί να βρεθεί στον κατάλληλο χρόνο στην κατάλληλη θέση για να κατακτήσει τις προσδοκίες του. Κάθε καθυστέρηση, θα πληρωθεί αργότερα στο ακέραιο.
Και ο Χριστός που ήταν – και παραμένει – επίκαιρος στην ατομική μας πρακτική καθημερινότητα, έχει επισημάνει αυτό τον κίνδυνο της αναισθησίας, της νωθρότητας και της αμηχανίας με πολλούς τρόπους και πολλές παραβολές. Η ανάγκη για άμεση επίγνωση της πραγματικότητας της ζωής μας είναι μέσα σε όλη την διδασκαλία του Χριστού. Τόσο για τις γνώσεις του εαυτού μας, όσο και του περιβάλλοντος, μέσα στο οποίο περνάμε την ημέρα και τον βίο μας ολόκληρο.
Το “γνώθι σ αυτόν” δεν είναι θεώρημα, αλλά αδήριτη ανάγκη, για να είναι το άτομο προσγειωμένο και να μην πετάει στα ουράνια με την φαντασία του. Και το “γνώρισε το περιβάλλον σου”, κοινωνικό και φυσικό, είναι το άλλο μισό της ανάγκης για την στοιχειώδη επιβίωση. Η παράβλεψη της αλήθειας των πραγμάτων, θα οδηγήσει αργότερα σε περιπέτειες ή και τραγωδίες. Η γνώση της αλήθειας των πραγμάτων, μπορεί να είναι επώδυνη και χρονοβόρα, αλλά είναι ο μόνος δρόμος για να μην θρηνήσουμε αργότερα θύματα. Η απλότητα έχει τα όριά της, όταν πρόκειται για τους σύγχρονους ανθρώπους, οι οποίοι καλούνται να διαχειρίζονται πολύπλοκα εργαλεία, τώρα και με τεχνητή νοημοσύνη, και αυτό είναι το σημερινό ζητούμενο για τον σύγχρονο άνθρωπο.
Όμως το πρόβλημα δεν είναι τεχνικό, αλλά είναι βαθιά μέσα στην ανθρώπινη ύπαρξη, η οποία ζει και αρέσκεται – κατά κανόνα – στην αδράνεια και στην υφιστάμενη ικανοποίηση. Όμως ο Χριστός δίδαξε την επικαιρότητα της γνώσης της αλήθειας. Η άγνοια φέρνει σκοτάδι, και αναπαράγει το κακό μας παρελθόν. Η γνώση φέρνει φως, και λύνει προβλήματα. Η κατάκτηση της γνώσης είναι το πρώτο που τίθεται στα αναγκαία θέματα των προσωπικών μας στόχων, προκειμένου να φτάσουμε στην κατάκτηση και όχι στην απώλεια.