Η σταθερότητα της ζωής μας εξαρτάται από δύο παράγοντες: Την εσωτερική μας επάρκεια και τις εξωτερικές συνθήκες. Και για μεν τις εξωτερικές συνθήκες λίγα πράγματα μπορούμε ατομικά να κάνουμε, προκειμένου οι συνθήκες να είναι συμβατές με τις δικές μας ανάγκες. Η εσωτερική όμως επάρκεια είναι αποκλειστικά προσωπικό θέμα και ατομική ευθύνη.
Κανείς δεν θα μας πει πόσα κιλά λάχανα να αγοράσουμε ή πόσο θα ξοδέψουμε για την διασκέδασή μας. Όλα αυτά, τα οποία έχουν άμεση συνέπεια στην ατομική μας επάρκεια της ημέρας, είναι απόλυτα συνδεδεμένα με τις ατομικές μας εκτιμήσεις γύρω από τις πραγματικές μας ανάγκες. Και επειδή οι εκτιμήσεις και οι σκέψεις είναι προνόμιο μόνο του εσωτερικού μας κόσμου, δηλαδή των σκέψεων και των συναισθημάτων μας, είναι φανερό ότι η ευθύνη για το περιεχόμενο των σκέψεων και των συναισθημάτων δεν ανήκει σε τρίτους, αλλά ανήκει αποκλειστικά στο ίδιο το άτομο, το οποίο κρίνεται για τις πράξεις του, και απολαμβάνει τις συνέπειες όποιες και αν είναι.
Με λίγα λόγια, το άτομο έχει την ευθύνη των σκέψεων και των υπολογισμών, σύμφωνα με τις οποίες θα προβεί σε κάθε του πράξη, και όχι οι άλλοι. Αλλά επειδή σε όλους μάς αρέσει να αποποιούμαστε την ευθύνη και να αναζητούμε ενόχους εκτός του εαυτού μας, είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να φτάσουμε πουθενά, εάν δεν αποδεχθούμε αυτή την αλήθεια. Ότι, δηλαδή, η ευθύνη των σκέψεων και της αντίληψης του γύρω κόσμου, των συναισθημάτων – της αίσθησης όπως έλεγαν οι αρχαίοι – είναι αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα του ατόμου και όχι των άλλων, των οποίων τις γνώμες και τις προτάσεις ακούμε, αλλά η τελική απόφαση για το τί και για το πώς ανήκει αποκλειστικά στο άτομο που βιώνει την ατομική του πραγματικότητα.
Για τον λόγο αυτό και ο Χριστός επικέντρωσε την αρχή της διδασκαλίας του στο άτομο, στον ένα άνθρωπο, ο οποίος αποτελεί και τον πυρήνα της συνολικής κοινωνίας των ανθρώπων κάθε εποχής. Όλα ξεκινούν από το ένα άτομο, το οποίο παραλαμβάνει και μεταφέρει στους απογόνους και στο κοινωνικό του περιβάλλον, τα στοιχεία που το ίδιο αυτό το άτομο έχει ήδη εντοπίσει ως θετικά ή αρνητικά, και τα έχει καλλιεργήσει για αποβολή ή για αύξηση. Στους άλλους, δηλαδή, μεταφέρουμε εμείς ό,τι καλλιεργήσαμε, χωρίς αυτή η μεταφορά να καλύπτει και όλο το περιεχόμενο και τις ανάγκες των άλλων. Διότι, κληρονομούμε, αλλά και δημιουργούμε με βάση την κληρονομιά, που έχουμε παραλάβει και αξιοποιήσει.
Και αυτό δεν είναι φιλοσοφία, αλλά είναι το καταστάλαγμα της ατομικής μας καθημερινότητας. Κανείς δεν ξεκινά από το μηδέν. Όσα έχουμε και ό, τι έχουμε, προέρχονται από τους προγόνους μας, είτε τους ξέρουμε είτε όχι. Από τα απλά στοιχεία του σώματος, μέχρι τις ιδέες και τις συνήθειες, όλα τα έχουμε κληρονομήσει από τους άλλους, μαζί με την γλώσσα που χρησιμοποιούμε και τις ανθρώπινες παραδόσεις. Πάνω σ’ αυτά κτίζει καθένας την ατομική του πορεία, και πάνω στο περιεχόμενο των άλλων κατακτούμε τους δικούς μας στόχους. Και όσο περισσότερο θέλει κάποιος να προβληθεί και να γίνει επώνυμος, τόσο μεγαλύτερη προσοχή απαιτείται, ώστε να υπάρξει η αύξηση των υπαρχόντων και όχι η ελάττωση.