Βασική αρχή της επιστήμης, δηλαδή της ορθής κατανόησης των πραγμάτων, είναι τα σημεία αναφοράς. Κάθε τι κρίνεται με βάση ένα συμφωνημένο μέτρο και ένα συμφωνημένο σταθμίο, τα οποία αποτελούν και την τελική κανονικότητα. Κάθε άλλη συζήτηση είναι άνευ αποτελέσματος, και αποτελεί φλυαρία και άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Και φυσικά στα θέματα της ζωής και της πίστης αυτό είναι θεμελιώδης αρχή, για όποιον ενδιαφέρεται για την αλήθεια των πραγμάτων και όχι μόνον για τις ιστορίες και τα σενάρια των θεατρικών και κινηματογραφικών έργων.
Και αυτή ήταν βασική προσπάθεια του Χριστού. Δηλαδή, να υποδείξει τα σημεία αναφοράς για κάθε θέμα της ζωής μας, να μας δείξει το κατάλληλο πρότυπο, τα κατάλληλα μέτρα και σταθμά με τα οποία πρέπει να συγκρίνουμε τη ζωή μας και τα αποτελέσματα που προκύπτουν κάθε μέρα προς την κατεύθυνση της τελειότητας και της αιωνιότητας.
Εκείνος λοιπόν θεμελίωσε την προοπτική και την οπτική γωνία, μέσα από τις οποίες παρακολουθούμε την δική μας ατομική εξέλιξη, την δική μας πρόοδο, και σημείωσε τρεις βασικούς πυλώνες για την προσωπική μας αναφορά προς την τελειότητα.
Ο ένας πυλώνας είναι η φύση, οι φυσικές λειτουργίες, οι οποίες σε κάθε περίπτωση είναι ανανεούμενες, άρα αναγεννώμενες κάθε στιγμή της ζωής, και αυτό δεν είναι φιλοσοφική θεώρηση αλλά είναι πρακτική παρατήρηση της καθημερινότητας.
Ο δεύτερος πυλώνας είναι ο ίδιος, ο Χριστός. Όσα εκείνος έκανε, ο τρόπος και η χρονική συγκυρία που εκείνος τα έκανε, η διδασκαλία και τα μαθήματά του, αυτά είναι τα στοιχεία που όλοι πρέπει να κατανοήσουμε, ώστε να είμαστε σε θέση να εφαρμόζουμε την δική του διδασκαλία στην δική μας καθημερινότητα.
Και ο τρίτος πυλώνας είναι ο ίδιος ο δημιουργός θεός, εκείνος που έκτισε την κτίση, που συμπλήρωσε το έργο του με τελειότητα, ώστε να λειτουργεί στο διηνεκές, ή τουλάχιστον εδώ και μερικά δισεκατομμύρια έτη.
Τα τρία αυτά σημεία αναφοράς έχουν θεμελιώδη πρακτική αξία για την δική μας καθημερινότητα, για την δική μας κρίση και επίγνωση με γνώμονα την αιωνιότητα, και όχι μόνον την προσωρινότητα της ζωής μας. Τα μαθήματα που παίρνουμε από την λειτουργία της φύσης, του φυσικού κόσμου που μας περιβάλλει ή λειτουργεί μέσα μας και ανακαλύπτουμε καθημερινά, η διδασκαλία και το παράδειγμα του ίδιου του Χριστού και τα στοιχεία που περιγράφονται στην Βίβλο ως δημιουργική σαφήνεια και καθαρότητα, αυτά είναι τα βασικά σημεία αναφοράς της ζωής μας, τα μέτρα και τα σταθμά που μπορούμε να μετράμε τις επιτυχίες και τις μετριότητές μας στον καθημερινό αγώνα για την κατάκτηση του αύριο και όχι μόνον του σήμερα.
Η τελειότητα κατά τον Χριστό δεν ανακαλύπτεται από την μεταξύ μας σύγκριση, αλλά βρίσκεται με την αναφορά στα μέτρα του δημιουργού που βρέχει επί δικαίους και αδίκους, χωρίς να δεσμεύεται από τους δικούς μας “ηθικούς” νόμους.