Από την εποχή του Χριστού μέχρι σήμερα έχουν μεσολαβήσει είκοσι αιώνες, δηλαδή οι άνθρωποι που πίστεψαν θρησκευτικά σε αυτόν, είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν κάθε τμήμα της διδασκαλίας του και να κρίνουν τα ανάλογα αποτελέσματα.
Αυτό σημαίνει ότι μέσα στα δισεκατομμύρια των δοκιμών που έγιναν, άλλοι πέτυχαν καλά και άλλοι καλύτερα αποτελέσματα. Και όλα αυτά βέβαια δεν είναι δυνατόν να τα γνωρίζουμε με ακρίβεια, ακόμη και για πρόσωπα που η παράδοση της Εκκλησίας έχει πυκνές καταγραφές του βίου τους. Και τούτο διότι η ζωή κάθε ανθρώπου δεν είναι επίπεδη, αλλά είναι πολυεπίπεδη και πολυσύνθετη, άρα μια απλή φωτογραφία, δηλαδή απεικόνιση μιας στιγμής δεν σημαίνει και επίγνωση των πραγμάτων μιας ολόκληρης ζωής. Και αυτό νομίζω είναι και το μεγαλείο της ζωής, ακριβώς γιατί υπάρχουν πάντα περιθώρια καλύτερης διαχείρισης των πραγμάτων της καθημερινότητας με την προοπτική της αιωνιότητας.
Καθένας καλείται, ως καλός έμπορος αξιών, να αγωνιστεί να κατανοήσει την εποχή του και τον ρόλο του, και παράλληλα να εκτελέσει το δικό του ρόλο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον ίδιο και το κοινωνικό περιβάλλον μέσα στο οποίο εκείνος ζει και όχι εμείς ή κάποιος τρίτος.
Καθένας κρίνεται για το έργο του, αλλά η κρίση δεν είναι πάντοτε απλή, και τούτο διότι αυτός που έχει ένα και το διπλασιάζει είναι πιο ικανός από εκείνον που είχε δέκα και τα έκανε ένδεκα. Διότι ο διπλασιασμός απαιτεί περισσότερο κόπο από την απλή αύξηση, άρα ο κοπιάζων αποκτά μεγαλύτερη εμπειρία ζωής και αυτό είναι το ζητούμενο στην παραβολή των ταλάντων.
Η επιτυχία ενός έμπορα δεν κρίνεται μόνον από το πόσα κέρδισε, αλλά λαμβάνονται υπόψη και οι παράγοντες των συνθηκών κάτω από τις οποίες αυτά τα κέρδη αποκτήθηκαν. Και ενώ για την δική μας κρίση και άποψη το τελικό αποτέλεσμα μόνον μετράει, δηλαδή αν κάποιος κέρδισε πολλά ή λίγα, στο μυαλό του δημιουργού υπάρχει ο ισχυρότερος – και ο απόλυτος παράγοντας θα έλεγα – της εμπειρίας που απέκτησε κάποιος που εργάστηκε. Διότι κανείς δεν μπορεί να πάρει κάτι αν δεν του έχει δοθεί, άρα το κρίσιμο κέρδος για προβιβασμό στην επόμενη εξουσία είναι η πείρα και η ωριμότητα και όχι οι αριθμοί, οι οποίοι στην πραγματικότητα απλά αποδεικνύουν τον κόπο που καταβλήθηκε και όχι τα πραγματικά μεγέθη αξιών.
Για τον δημιουργό επιτυχία είναι η εσωτερική κατανόηση και γνώση του ιδίου και των δικών του αξιών και όχι τα αριθμητικά δεδομένα, τα οποία ούτως ή άλλως χάνονται μέσα στον ωκεανό των αιωνίων υδάτων.