Υπάρχουν δυο θέματα στην υπόθεση της κατανόησης του κόσμου μέσα στην ατομική μας καθημερινότητα και σε όσα μας επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά. Το πρώτο θέμα είναι ο εαυτός μας με το περιεχόμενό του, τις ικανότητές του, τα ατομικά του εφόδια και τους προσωπικούς του στόχους. Από την άλλη είναι το θέμα του κόσμου και του δικού του περιεχομένου, δηλαδή του ανθρώπινου και του φυσικού κόσμου.
Και είναι προφανές ότι όλα εξαρτώνται από την ισορροπία των δυο αυτών θεμάτων, δηλαδή της ατομικής μας ικανότητας και των ζητημάτων που εγείρονται από την παρουσία και την συμβίωσή μας με τον κόσμο και το περιεχόμενό του. Και αν μεν αποφασίσει κάποιος να αποχωρήσει κατά οποιονδήποτε τρόπο από το περιεχόμενο και τα προβλήματα που ενέχει η συμβίωσή του μέσα στον κόσμο, τότε το θέμα λήγει εκεί.
Αν όμως κάποιος αποφασίσει να λειτουργήσει και να συμβιώσει με επιτυχία μέσα στον κόσμο, τότε το θέμα της οδηγίας, το θέμα δηλαδή του να εξασφαλίσω μια επικοινωνία με κάποιον που γνωρίζει και τις δυο πλευρές που περιγράψαμε παραπάνω, είναι απολύτως απαραίτητο. Διότι οδηγία δεν χρειαζόμαστε όταν το περιβάλλον είναι στα “μέτρα μας”, αλλά οδηγία κατανόησης χρειαζόμαστε όταν μπροστά μας υπάρχει το κενό και το άγνωστο.
Τότε αναζητούμε οπωσδήποτε κάποιον για να πάρουμε την γνώμη του, τότε καταφεύγουμε σε γιατρούς και νοσηλευτές, και όταν πλησιάζει με οποιονδήποτε τρόπο το τέλος του επίγειου βίου μας, τότε τρέχουμε στις εκκλησίες και στον κλήρο. Βέβαια, όλοι καταλαβαίνουμε ότι όταν πιάνει φωτιά το σπίτι μας τότε θα καλέσουμε την Πυροσβεστική. Αλλά καλό είναι να λαμβάνουμε τα μέτρα μας πριν την εκδήλωση της φωτιάς, ώστε να θωρακίσουμε το σπίτι και την περιουσία μας πριν έρθει η δύσκολη στιγμή.
Και επειδή η δύσκολη στιγμή μπορεί να είναι κάθε στιγμή της ζωής μας, καλό είναι να προετοιμαζόμαστε, ώστε στην δύσκολη στιγμή να μην αναζητούμε σωτήρες, αλλά να έχουμε εξασφαλισμένη μια επικοινωνία με εκείνον που γνωρίζει καλύτερα τον κόσμο αλλά και τον δικό μας εαυτό:
Το αιώνιο πνεύμα της αλήθειας είναι ο μόνος αρμόδιος να μας οδηγήσει στην πλήρη κατανόηση της πλήρους αλήθειας των καθημερινών – και όχι μόνο – πραγμάτων.