Χαρτογράφηση δεν σημαίνει μόνο αντιγραφή από τους παλαιότερους χάρτες. Σημαίνει και επικαιροποίηση με τα νέα στοιχεία, τα οποία έχουν ήδη γίνει γνωστά ή γίνονται τώρα γνωστά από το ενδιαφερόμενο άτομο. Διαφορετικά, εάν δηλαδή μένουμε μόνο στις πληροφορίες των παλαιών, κινδυνεύουμε να βρεθούμε σε λάθος πορεία, διότι στο μεταξύ έχουν γίνει διάφορα έργα, τα οποία εμείς αγνοούμε.
Και εάν μεν έχουμε εξαντλήσει τις δικές μας γνωστές προσθήκες, τότε η άγνοια είναι θεμιτή και υπάρχει τρόπος μετανοίας και επιστροφής στην κανονικότητα. Εάν όμως υπάρχει σκοπιμότητα στην άγνοια, δηλαδή δεν έχουμε εξαντλήσει τις ερευνητικές μας δυνάμεις στην επί του χάρτου πληροφόρηση από αδιαφορία ή σκοπιμότητα, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν, και κινδυνεύει ο άνθρωπος της καθημερινότητας να φτάσει σε αδιέξοδα ακόμη και θάνατο από τη σκόπιμη ή ανέμελη άγνοια.
Για τον λόγο αυτό και ο Χριστός δεν άφησε περιθώρια, σε όσους ενδιαφέρονται για την ζωή και όχι για την καλοπέραση μόνο. Απαίτησε προσωπική μέριμνα για την πληρέστερη εικόνα επί του χάρτου της ατομικής καθημερινότητας. Διότι, όπως οι μωρές παρθένες δεν τους ανοίχτηκε η θύρα για να φτάσουν στον στόχο του γάμου, – αν και γι’ αυτόν ξεκίνησαν,- έτσι και όποιος επαφίεται μόνο στην αγάπη, την γνώση και το έργο των άλλων, υπάρχει περίπτωση να φτάσει στην βρύση και να μην πιεί το ζωντανό νερό, για το οποίο υποτίθεται ότι ενδιαφέρεται με όλη του την δύναμη και την θέληση.
Δεν αρκεί δηλαδή το θέλω μόνο, αλλά πρέπει να συνοδεύεται και από την πρακτική πλευρά των έργων της προετοιμασίας, ώστε μέχρι την ολοκλήρωση της πορείας το άτομο να έχει τα αναγκαία αποθέματα πίστεως και δυνάμεως. Ο θεός δεν παρεμβαίνει πριν το άτομο εξαντλήσει όλες του τις δυνάμεις και την θέλησή του. Ο θεός δείχνει την αγάπη και το έλεος, μόνο στο άτομο που αναζητά αυτά τα στοιχεία από τον δημιουργό του, για την βελτίωση της ατομικής του πορείας μέσα στην καθημερινότητα.
Καθένας που ενδιαφέρεται για νέες κατακτήσεις, ξέρει τις κατακτήσεις των άλλων, αλλά επιχειρεί και δοκιμάζει και τις δικές του αναζητήσεις πέραν των όσων ήδη είναι γνωστές. Η εξήγηση που έδωσε ο Χριστός είναι ξεκάθαρη: καθένας που ενδιαφέρεται για την ζωή και μάλιστα και την επέκεινα του τάφου έχει ένα έργο να κάνει ατομικό και προσωπικό: μέσω της ατομικής του καθημερινής δραστηριότητας να παρακολουθεί την παρουσία και οδηγία του θεού, ώστε από την μια να κάνει το σωστό, και από την άλλη να εισπράττει τα κέρδη, τα οποία δεν είναι πάντα αντιληπτά την ίδια στιγμή, αλλά πολλές φορές έρχονται αργότερα με πληρότητα όμως παροχής και αποδοχής.