Το γεγονός ότι όλοι κάνουμε υπολογισμούς για όλα τα ζητήματα της καθημερινότητας όσο ζούμε πάνω στη γη, σημαίνει ότι αυτό το χαρακτηριστικό είναι πηγαίο και δεν είναι θέμα εκπαίδευσης στην βάση του. Διότι, μπορεί κάποιος να ασχοληθεί με τα μαθηματικά και να γίνει και καθηγητής μαθηματικών, ωστόσο, όλοι έχουμε την ικανότητα των υπολογισμών με βάση το συμφέρον και τις απόψεις μας, και αυτό αποδεικνύεται από την πρακτική μας καθημερινότητα.
Και είναι αποδεδειγμένο ότι όσο καλύτερους ακριβείς υπολογισμούς, απολογισμούς και σταθμίσεις κάνουμε πριν από κάθε πράξη μας – μικρή ή μεγάλη, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχουμε να εισπράξουμε λάθη από τις τελικές μας πράξεις. Άρα, η ικανότητα που έχουμε να υπολογίζουμε τα πράγματα είναι το εφόδιο από τον ίδιο τον δημιουργό, προκειμένου να ξεπερνάμε τις δυσκολίες και τα αδιέξοδα, χωρίς αρνητικές συνέπειες. Αντίθετα, εάν αδιαφορούμε για την εξάσκηση αυτού του εφοδίου, στην πραγματικότητα έχουμε αρνηθεί την ζωή.
Διότι χωρίς ορθούς υπολογισμούς γύρω από τα πράγματα της προσωπικής μας καθημερινότητας, σε σύντομο χρόνο θα φτάσουμε σε πλήρη αδιέξοδα, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την πρακτική ζωή κάθε ανθρώπου. Και το θέμα των μαθηματικών υπολογισμών δεν έχει να κάνει μόνο με τα μεγάλα ζητήματα, αλλά έχει να κάνει με ο,τιδή ποτε μπορεί να μας απασχολεί στην προσωπική μας ζωή, από τις τιμές στα σούπερ μάρκετ έως τις σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους ή τα μεγαλύτερα ερωτήματα της ζωής.
Διότι, μπορεί μια απόφαση να επιφέρει κέρδη οικονομικά, αλλά και το λάθος στρίψιμο του τιμονιού ή η λάθος ποσότητα ζάχαρης ή αλατιού στο φαγητό θα έχει σε όλες τις περιπτώσεις αρνητικές συνέπειες, και αυτό είναι το κυρίαρχο στοιχείο και η αξία της καλλιέργειας του μαθηματικού εφοδίου που διαθέτουμε όλοι. Δεν περιορίζεται, δηλαδή, η αξία του από την αξία του αντικειμένου που μας απασχολεί, αλλά η αξία του είναι πολύτιμη κάθε στιγμή της ζωής μας. Διότι, ένα μικρό λάθος είναι πάντα λάθος, και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τις πραγματικές συνέπειες από την λάθος εκτίμηση των θεμάτων που μας απασχολούν.
Βέβαια, στα σοβαρά ζητήματα οι επιπτώσεις είναι μεγαλύτερες, ωστόσο, δεν λειτουργεί έτσι το εφόδιο που είναι μέσα μας. Διότι, εάν κάνουμε συνεχώς μικρά λάθη, η λοξοδρόμηση και η αστοχία γίνεται τμήμα του χαρακτήρα μας και μας εγκλωβίζει στο “δεν βαριέσαι” που μπορεί να μας οδηγήσει σε μια ολέθρια συνήθεια υποτίμησης των κινδύνων που μπορεί να προέλθουν από λάθος υπολογισμό σε ανύποπτο χρόνο. Και ο Χριστός είπε να προσέχετε και να αξιοποιείτε το χρόνο σας, για να γίνεστε τελειότεροι, προσεγγίζοντας την τελειότητα του δημιουργού σας.