Με τον τίτλο “περί πτηνών και ανθέων”, δηλαδή μάθημα για τα πουλιά και τα λουλούδια, είναι προφανές ότι αναφέρομαι στην λειτουργία της ζωής των ζώων (πτηνά) και των φυτών (τα άνθη των φυτών). Και, φυσικά, τα μαθήματα που μπορεί να πάρει κάποιος από την παρατήρηση της λειτουργίας και των δυο αυτών μορφών της δημιουργίας είναι πολλά, και όσο βαθύτερα αναζητούμε απαντήσεις, τόσο περισσότερο κατανοούμε την σοφή πρακτική της δημιουργίας.
Διότι και οι δυο κατηγορίες, πτηνά και φυτά, όχι μόνον υπάρχουν και ζούμε μαζί, αλλά και χωρίς αυτά προφανώς η ζωή δεν θα ήταν δυνατή. Διότι, τόσο το φυτικό βασίλειο όσο και τα πτηνά παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επιβίωση του ανθρώπινου γένους μέσα από την καθημερινή λειτουργία τους. Και επειδή όλα αυτά ήταν γνωστά ανέκαθεν, άρα, ήταν γνωστός και ο αποφασιστικός ρόλος τους στην επιβίωση του ανθρώπου. Όλοι οι άνθρωποι ήξεραν πόσο σημαντικός και αναντικατάστατος ήταν – και παραμένει – ο ρόλος τους.
Για τον λόγο αυτό και ο Χριστός χρησιμοποιεί αυτά τα δυο παραδείγματα, τα πτηνά και τα άνθη, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι για το μέλλον, προσωρινό και αιώνιο, να έχουν βαθύτερη επίγνωση της δημιουργικής σαφήνειας, όπως αυτή απορρέει από την παρατήρηση της καθημερινότητας, και όχι μόνον από τις τεχνικές παρατηρήσεις των επιστημόνων. Διότι όλοι οι άνθρωποι, ανέκαθεν, παρατηρούσαν την συμπεριφορά των πτηνών και την λειτουργία των λουλουδιών, άρα ήταν ικανοί να ανακαλύψουν και το βαθύτερο μάθημα που ήθελε ο Χριστός να κατανοήσουν οι ακροατές του.
Τα πτηνά δεν σπέρνουν και δεν θερίζουν, ωστόσο είναι αεικίνητα για να ανακαλύψουν την τροφή τους. Τα άνθη που όλοι θαυμάζουμε, μπορεί να μην φαίνεται η λειτουργία της καθημερινότητας, όπως στην περίπτωση των πτηνών, ωστόσο, το λαμπρό αποτέλεσμα δηλώνει και την συνεχή λειτουργία των διαφόρων συστημάτων, μέσα από τα οποία προκύπτει το θαυμάσιο αποτέλεσμα της όρασης και της όσφρησης. Με λίγα λόγια, το μάθημα του Χριστού δεν ήταν μείνετε ακίνητοι όπως τα άνθη και μην μετακινείστε άσκοπα όπως τα πτηνά, αλλά ήταν αγωνιστείτε να κατανοήσετε την δημιουργική σαφήνεια, το δημιουργικό σχήμα, μέσα από το οποίο θα εξασφαλίζετε την επιβίωσή σας. Και όχι μόνον την επιβίωση των χρόνων της φυσικής ζωής μας, αλλά και την επιβίωση μετά το τέλος της περιόδου της φυσικής μας ζωής.
Διότι, όπως η δημιουργική σαφήνεια μας διδάσκει το προβλεπτικόν του δημιουργού, αλλά και την ανάγκη της δικής μας κινητικότητας και έρευνας για την ανακάλυψη της καθημερινής τροφής, με ένα αντίστοιχο τρόπο και οι δυνάμεις της αναστάσεως λειτουργούν με την ίδια δημιουργική σαφήνεια, και καθένας που αναζητά τον δημιουργό του, έχει ρόλο και σκοπό την ανακάλυψη και της τροφής της ψυχής, που εγγυάται την συνέχεια της ζωής μετά το όριο του φυσικού μας βίου. Το μάθημα του Χριστού ήταν η αρχή για την κατανόηση της δημιουργικής σαφήνειας, και ο δικός μας ρόλος παραμένει η αναζήτηση και η κατανόηση του συνόλου της δημιουργίας και όχι μόνον του φυσικού κόσμου.