Η λέξη καλλιέργεια εκφράζει το καλό έργο που επιτελεί κάποιος στον κήπο, στον αγρό του ή σε κάθε καλό ή κακό αντικείμενο. Αν δηλαδή αποφασίσεις να αυξήσεις το κακό και την αμφιβολία στην ζωή σου, τότε χρειάζεται υποχωρητικότητα, συμβιβασμός, άγνοια και τελικά παραίτηση από κάθε διεκδίκηση. Αν όμως αποφασίσεις να αυξήσεις τον καρπό του μόχθου σου, να καλλιεργήσεις καλύτερα τον αγρό σου, να αυξήσεις τα επίπεδα της πίστης σου, τότε χρειάζεται αγωνιστικότητα, σοφία για την καθημερινότητα και τελικά διεκδίκηση κάθε καλού που κάποιος θέλει να σου στερήσει ή η κατάκτησή του προβλέπει ανταγωνισμό, συναγωνισμό, σκληρό αγώνα τον οποίο εσύ προσωπικά πρέπει να αρχίσεις και να τελειώσεις. Κανείς δεν θα αγωνιστεί και δεν θα διεκδικήσει το καλό εκ μέρους σου! Κανείς δεν μπορεί να σε αντικαταστήσει στον αγώνα του ανταγωνισμού. Ακόμη και αν κάποιος θέλει, απαγορεύεται ρητά από το νόμο. Κανείς δεν μπορεί να δώσει εξετάσεις εκ μέρους σου. Είναι προσωπική υπόθεση και αυτό δεν επιδέχεται αμφισβήτηση. Το ίδιο ισχύει και στα ζητήματα της ζωντανής πίστης. Η αύξηση και η κατάκτηση είναι απόλυτα προσωπική σου υπόθεση και η ιδέα ότι άλλοι θα φροντίσουν για σένα είναι απατηλό ψεύδος και αρρωστημένη φαντασία.
Αρχεία για: Νοέμβριος 2016
Θα κτίσω ένα πύργο στην Ελλάδα
Ο πύργος ήταν μέρος της αρχαίας οχυρωματικής και χρησίμευε για την προστασία κυρίως των στρατιωτικών. Κατέφευγαν μέσα σ’ αυτόν σε καιρό πολέμου προκειμένου να ετοιμάσουν την άμυνα ή την επίθεσή τους προς τους εξωτερικούς εχθρούς. Ήταν δηλαδή οχυρό πολέμου και όχι ειρήνης. Η αλλαγή ωστόσο στα σύγχρονα πολεμικά μέσα, ακύρωσε κατά κύριο λόγο την λειτουργία ενός πύργου, η ανέγερση νέων πύργων διακόπηκε, και οι υφιστάμενοι πύργοι μετατράπηκαν σε κενούς χώρους για κάθε χρήση, κυρίως μουσειακή (οι εντός των αστικών κέντρων) ή χρήση άσχετη για τον λόγο που είχαν κτιστεί. Σήμερα λοιπόν, το να κτίσει κάποιος ένα πύργο στην Ελλάδα, προφανώς είναι εκτός λογικής, αλλά ταυτόχρονα δηλώνει και τις ύποπτες σκέψεις του κτίστη ενός τόσο ακριβού κτιρίου. Τι μπορεί λοιπόν να έχει στο νου του ένας σύγχρονος Έλληνας που θέλει να κτίσει ένα πύργο; Η απάντηση βρίσκεται στο μήνυμα που ακολουθεί!
Ο κώδικας δεοντολογίας
Στην ελληνική γλώσσα η λέξη κώδικας σημαίνει βιβλίο. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι ένα βιβλίο δεοντολογίας δεν είναι νομικό βιβλίο με την έννοια του γραπτού νόμου, αλλά είναι ένα βιβλίο μέσα στο οποίο περιλαμβάνονται τα στοιχεία εκείνα που δεν μπορούν να καταχωρηθούν ως νόμος, αλλά έχουν μεγάλη αξία για το πώς εφαρμόζεται ένας νόμος. Αυτό βοηθά όλους τους ανθρώπους να μην ζουν κάτω από ένα άτεγκτο νόμο = λιθοβολώ τον παραβάτη, αλλά ακόμη και όταν κάποιος αρχίζει να παραβαίνει σταδιακά ένα νόμο, να του δοθεί η ευκαιρία να αντιληφθεί τις συνέπειες και μόνος του να αποφασίζει την διακοπή της παρανομίας. Για τα ζητήματα της ζωντανής πίστης, αυτός ο κώδικας δεοντολογίας περιλαμβάνεται μέσα στα Ιερά Γράμματα που εξετάζουμε, δηλαδή εμπεριέχεται μέσα στο βιβλία της Καινής αλλά και της Παλαιάς Διαθήκης και καθώς αναζητούμε την παρουσία του ζωντανού θεού, είμαστε προσεκτικοί στις αποφάσεις μας και κυρίως, είμαστε ερευνητικοί και αναζητούμε πάντα τις καλές και ωφέλιμες λύσεις στα προβλήματα όχι μόνο της πίστης στον ζωντανό θεό, αλλά ακόμη και στα θέματα της καθημερινότητας. Με λίγα λόγια, ο κώδικας δεοντολογίας της ζωντανής και αποτελεσματικής πίστης στον ζωντανό θεό είναι εδώ, και εμείς οφείλουμε να τον ανακαλύψουμε και να τον εφαρμόζουμε καθημερινά, ώστε οι προσπάθειές μας να έχουν ωφέλιμα και ουσιαστικά αποτελέσματα.
Πως να γκρεμίσεις ένα σπίτι
Το θεμέλιο σε κάθε οικοδόμημα δεν είναι μόνο η βάση πάνω στην οποία στηρίζεται όλο το οικοδόμημα, αλλά κατασκευάζεται πρώτο, στην αρχή δηλαδή της οικοδομής. Και δεν είναι μόνον αυτό. Επειδή το θεμέλιο καθορίζει και το σχήμα και το μέγεθος του κτιρίου, είναι προφανής η μοναδικότητά και η μη αντικατάστασή του. Όταν κάποιος δηλαδή ξεκινά μια οικοδομή, σαφώς μπορεί να αλλάζει σχήμα και χρώμα στις πόρτες και τα παράθυρα, να αλλάζει τη θέση των επίπλων και των διακοσμητικών, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να γυρίσει πίσω, να αφαιρέσει το θεμέλιο που ήδη κατασκευάστηκε και να κτίσει ξανά ένα νέο θεμέλιο. Μια τέτοια κίνηση είναι προφανώς ανόητη, αλλά εκτός αυτού είναι προφανές ότι θα γκρεμιστεί αμέσως όλο το οικοδόμημα που ήδη έχει κτιστεί. Αυτή την απλή καθημερινή και οικεία για όλους αλήθεια αξιοποιεί ο συγγραφέας των Ιερών Κειμένων, για να μας προσγειώσει στην πραγματικότητα της ζωής και να μας απομακρύνει από τα όνειρα. Στο προσωπικό οικοδόμημα της ζωντανής πίστης, πολλά μπορείς να αλλάζεις κάθε τόσο, όχι όμως το θεμέλιο του οικοδομήματός σου. Αν αγνοήσεις την αλήθεια αυτή, η κατάρρευση και καταστροφή είναι μονόδρομος.
Ο εμποράκος
Ο εμποράκος, δηλαδή ο μικρός έμπορος, είναι τύπος ανθρώπου που δραστηριοποιείται στον τομέα των αγοραπωλησιών. Αγοράζει και πουλά, και από τη δραστηριότητα αυτή κερδίζει τα προς το ζην, αλλά και θησαυρίζει κεφάλαια και χρυσάφι για τον κύριο που του έδωσε όχι μόνο το πρώτο κεφάλαιο της επιχείρησής του, αλλά και στη συνέχεια τον στήριζε σε κάθε του δραστηριότητα. Ο καλός κύριος που του χορήγησε το πρώτο επιχειρηματικό του κεφάλαιο, δεν τον ελέγχει καθημερινά, γιατί είναι μακρόθυμος, ξέρει να περιμένει, όχι για να δει το αποτέλεσμα το βράδυ της πρώτης εμφάνισης του εμποράκου στις πλατείες, αλλά και για να αντιληφθεί πόσο επιτυχές θα είναι το μέλλον. Αν ο εμποράκος τελικά είναι έξυπνος και εργατικός θα αυξήσει το κεφάλαιο που του έχει δανείσει ο κύριός του. Αν όμως ο εμποράκος που πήρε το κεφάλαιο, το σπατάλησε απρόσεκτα σε καθημερινές ανοησίες, τελικά δεν θα έχει τίποτα όχι μόνο να δώσει ως τόκο στον καλό του κύριο, αλλά κινδυνεύει ακόμη και με λιμοκτονία λόγω έλλειψης ακόμη και της καθημερινής του τροφής. Ο θάνατος του εμποράκου που δεν τίμησε το κεφάλαιο που του εμπιστεύτηκε ο καλός εκείνος κύριος, είναι απολύτως βέβαιος και μάλιστα όχι πολύ αργότερα, ακόμη και αν το μαγαζί που είχε ήταν στην πλατεία του Αγίου Μάρκου της ευημερούσας Βενετίας.