Ένας νέος πλησιάζει τον Χριστό και τον ρωτά τι να κάνει για να κληρονομήσει αιώνια ζωή. Είναι πλούσιος, έχει κληρονομήσει κτήματα πολλά, είναι ευσεβής και πλησιάζει γονατιστός τον Χριστό, αλλά δεν έχει αντιληφθεί ότι δεν κληρονομούνται τα πάντα. Μπορεί να έχει κληρονομήσει ακίνητες περιουσίες και κινητές αξίες, μπορεί να έχει κληρονομήσει οικογενειακές αρετές, μπορεί να πηγαίνει τακτικά στην Συναγωγή του, αλλά ξέρει ότι κάτι του λείπει και αυτό δεν είναι ο Μωσαϊκός Νόμος τον οποίο γνωρίζει καλά και τηρεί ανέκαθεν. Αυτό που του λείπει ξέρει ότι δεν είναι ανάμεσα σε όσα έχει ήδη κληρονομήσει ή έχει ήδη κατακτήσει. Διαισθάνεται ότι το μυστικό το κατέχει μόνο ο Χριστός και σπεύδει σε αναζήτηση απάντησης στα ερωτήματά του. Όμως η απάντηση του Δασκάλου μακράν απέχει από την μέχρι τότε κληρονομιά του. Του ζητά να αφήσει τις περιουσίες στους φτωχούς και να ακολουθήσει τον Χριστό, όχι ξυπόλυτος, αλλά σηκώνοντας στον σταυρό του. Και ο νέος φεύγει απογοητευμένος γιατί κάθε σκέψη που περιλαμβάνει απώλεια περιουσίας και κοινωνικής καταξίωσης, είναι πέραν των δυνάμεών του. Ξαφνικά τα εφόδια που κληρονόμησε από τους γονείς του, περιουσίες και αρετές, δεν είναι πλέον εφόδια αλλά γίνονται εμπόδια στον δρόμο που του συνιστά ο Χριστός για να ανακαλύψει όσα αναζητά η ψυχή του.
Αρχεία για: Φεβρουάριος 2017
Το πείραμα
Πείραμα ονομάζεται η προσπάθεια να αποδείξω ότι κάτι πράγματι συμβαίνει και το αποδεικνύω μέσα από επανειλημμένες επιβεβαιώσεις. Η πείρα δηλαδή που αποκτώ καθώς δοκιμάζω κάτι, οδηγεί ένα πείραμα από τις τυχόν αρχικές αποτυχίες στην τελική επιτυχία. Και όλοι γνωρίζουμε ότι η καθημερινότητά μας πλέον, όλο και περισσότερο πλαισιώνεται από δεδομένα που έχουν τύχει όχι μόνο μακράς πειραματικής διαδικασίας, όπως είναι τα θέματα υγείας, ασφαλείας, κλπ, αλλά ακόμη και μετά από επιτυχή πειράματα, υπάρχουν βελτιωτικές προσπάθειες μέσα από την συνεχή παρατήρηση και την δοκιμή νέων δεδομένων. Έτσι πορεύεται η ανθρωπότητα κυρίως από τον 20 αιώνα και μετά. Κάθε μέρα εμείς οι ίδιοι χωρίς να το καταλαβαίνουμε, πειραματιζόμαστε χιλιάδες πράγματα και στο τέλος ακολουθούμε εκείνο το συμπέρασμα που κρίνουμε ότι ικανοποιεί τις απαιτήσεις μας. Αυτό συμβαίνει στην οδήγηση του αυτοκινήτου μας, και σε χιλιάδες άλλες συνήθειες που απαιτούν όμως την δική μας απολύτως προσωπική ευθύνη. Είναι λοιπόν απορίας άξιον, γιατί όταν ερχόμαστε στα ζητήματα της πίστης στον ζωντανό θεό, ξαφνικά το πείραμα, η δοκιμή, κάθε προσπάθεια για εξαγωγή σύγχρονων ασφαλών συμπερασμάτων, όχι μόνον δεν περιλαμβάνεται στο ατομικό και προσωπικό πνευματικό μας σύστημα, αλλά σπεύδουμε να ρίξουμε στον καιάδα και την γέεννα του πυρός, κάθε προσπάθεια βελτίωσης των εργαλείων και μεθόδων άσκησης της πίστης μας.
Τα πειράγματα
Η λέξη πείρα βρίσκεται πίσω από τις έννοιες πειρασμός, πείραμα, πειράγματα κλπ και όλοι καταλαβαίνουμε πόσο σημαντική είναι η έννοια της πείρας. Μάλιστα είναι προφανές ότι η πείρα των άλλων δεν έχει την ίδια ένταση και την ίδια αξία με την προσωπική πείρα και εμπειρία. Αυτό το οποίο εσύ βιώνεις δεν μεταφέρεται. Μεταφέρονται εικόνες και λόγια, όχι όμως η εμπειρία που παραμένει πάντοτε απόλυτα προσωπική και αναντικατάστατη αξία. Για τον λόγο αυτό καθένας μας έχει τις προσωπικές του εμπειρίες και πάνω σε αυτές στηρίζεται κατά κύριο λόγο. Η ατομική μου εμπειρία αφήνει τα ίχνη της στη ζωή μου, από αυτήν διδάσκομαι, και η πείρα είναι το βασικό στοιχείο σε κάθε πείραμα. Δοκιμάζουμε κάτι και από την θετική ή αρνητική πείρα συνεχίζουμε ή διακόπτουμε το πείραμα. Δεν υπάρχει εξέλιξη χωρίς πείραμα και αυτό δηλώνει την αξία της έννοιας του πειράζω, δοκιμάζω. Στην ζωή της πίστης κανείς δεν θέλει τα πειράματα και τα πειράγματα. Όλοι θέλουμε ασφάλεια και βεβαιότητα. Χωρίς προσωπική πείρα όμως, χωρίς προσωπικούς πειραματισμούς και προσωπική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων, ούτε ασφάλεια υπάρχει ούτε βεβαιότητα για την πορεία που ακολουθώ. Αδράνεια και απραξία είναι το αντίθετο της πείρας και του πειράματος. Το ένα σκοτώνει, το άλλο προάγει και πλουτίζει.
2000 χρόνια
Χωρίς αμφιβολία δυο χιλιάδες χρόνια είναι μεγάλο χρονικό διάστημα ανάμεσα σε μας και στην παρουσία του Χριστού στην Ιουδαία την εποχή εκείνη. Όμως παραδόξως, το ίδιο βιβλίο διαβάζουμε για δυο χιλιάδες χρόνια, τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουμε, τις ίδιες προκλήσεις και τα ίδια ερωτήματα. Αν εξαιρέσουμε την τεχνολογία των τελευταίων εκατό περίπου χρόνων, συμφωνούμε όλοι ότι τίποτα δεν άλλαξε στον άνθρωπο. Οι ανάγκες είναι ίδιες σε τροφές και ανθρώπινες σχέσεις, τα ερωτήματα για την ζωή και τον θάνατο παραμένουν αμείλικτα μέσα στις γενιές. Η αντιμετώπιση των ίδιων ερωτημάτων απαιτεί κατά συνέπεια και την σοβαρότητα και υπευθυνότητα που ζήτησε ο ίδιος ο Χριστός από τους μαθητές του, όταν οι ίδιοι εκείνοι του έθεταν τα ίδια ερωτήματα με τα δικά μας. Για μας τους Έλληνες, η κοινή γλώσσα τότε και σήμερα είναι ένα καλό εργαλείο για να θέσουμε τα ερωτήματα και να πάρουμε τις απαντήσεις μέσα από τα Ιερά Γράμματα, τις απαντήσεις που έδωσε ο ίδιος ο Χριστός. Αν δεν θέσουμε τα ερωτήματα, δυο λόγοι θα υπάρχουν. Δεν μας ενδιαφέρει η ποιότητα και το μήκος της ζωής μας ή υπάρχει ένα προπέτασμα ομίχλης που αμφισβητεί την αξία της αλήθειας για τα ερωτήματά μας. Θυμήσου όμως. Πάντα πίσω από τα σύννεφα και την ομίχλη υπάρχει ο ήλιος και η αλήθεια.
Κάποιος απέτυχε
Στους κοινούς στόχους και τις παρόμοιες προσπάθειες, οι αποτυχίες των άλλων δεν αποτελούν πρότυπο προς μίμηση, αλλά αποτελούν αντικείμενο περισυλλογής και μελέτης των στοιχείων που οδήγησαν στην αποτυχία του άλλου. Όχι γιατί πρέπει να κριθεί η αποτυχία και να κατακριθεί ο μη επιτυχών, αλλά γιατί τα παθήματα των άλλων πρέπει να γίνονται μαθήματα και παραδείγματα προς μελέτη. Αν στα 2000 χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από την εποχή του Χριστού έχουν υπάρξει παραδείγματα που κατά την γνώμη σου αποδεικνύουν την αποτυχία των άλλων στα ζητήματα πίστης και συμπεριφοράς, μην οπλίζεσαι με νοοτροπία κριτή του κόσμου, αλλά βλέπε στο δικό σου δρόμο, έχε το βλέμμα σου στις δικές σου ευκαιρίες και τις προσωπικές σου προκλήσεις, μάθε από τα λάθη των άλλων και απόφυγε την δική σου αποτυχία. Αν έχεις ανακαλύψει τα δώρα και τα εφόδια του δημιουργού που έχει ετοιμάσει για σένα, αλλά διστάζεις ακούγοντας τις αποτυχίες των άλλων, θυμήσου: στα Ιερά Γράμματα υπάρχουν και θετικά και αρνητικά παραδείγματα. Μην ακολουθείς τα αρνητικά, ακολούθα τα θετικά. Μάθε από τις αποτυχίες, αλλά μην δέχεσαι ότι ήλθε το τέλος του κόσμου. Αύριο μπορείς ξανά να δοκιμάσεις. Αυτή είναι η ζωή μας. Το αύριο μπορεί να γίνει καλύτερο, μόνο αν εγκαταλείψεις το φόβο της αποτυχίας και τη μοιρολατρία.