Η είδηση ότι μεταφέρθηκε στην σελήνη σπόρος βαμβακιού και βλάστησε είναι πράγματι μια είδηση που θα μείνει στην ιστορία της ανθρωπότητας, αφού για πρώτη φορά μαθαίνουμε ότι σε άλλο πλανήτη φύτρωσε ένα φυτό από σπόρο της γης.
Και μπορεί το επόμενο βράδυ το φυτό να καταστράφηκε από την τρομακτική ψύξη – μείον 170 βαθμοί Κελσίου – ωστόσο το εγχείρημα θα μείνει στην ιστορία. Αλλά όχι μόνον γιατί μπορεί στο μέλλον να έχουμε βαμβάκι από την σελήνη (!), αλλά και διότι μέσα από αυτή την επιστημονική εμπειρία μπορούμε να κατανοήσουμε βαθύτερα την λειτουργική πραγματικότητα του κόσμου και όσων στοιχείων υπάρχουν και λειτουργούν μέσα σε αυτόν.
Τίποτα δεν είναι τυχαίο, τίποτα δεν λειτουργεί μόνο του, τίποτα δεν παρουσιάζεται αυτόματα, τίποτα δεν κινείται και δεν μετακινείται αν η εποχή και ο χρόνος δεν είναι ο ασφαλέστερος και προβλεπόμενος για την συγκεκριμένη ενέργεια.
Για τον λόγο αυτό η περιγραφή που μας παραδίδει η Βίβλος για την δημιουργία του κόσμου, δεν είναι διδακτική μόνο ως προς το περιεχόμενο των θεμάτων, αλλά και ως προς την σειρά των διαδικασιών, για να καταλήξουμε σε ένα σύμπαν λειτουργικό και παραγωγικό, πολύ πέραν των εφήμερων καθημερινών μας αναγκών. Ο ρόλος του ηλίου και της σελήνης, ο χρόνος που δημιουργούνται σε σχέση με τα άλλα δημιουργήματα, η παρουσία του νερού και του αέρα, οι θερμοκρασίες και η παραγόμενη τροφή για όλη την δημιουργία είναι μόνον μερικά από τα μαθήματα που μπορούμε να αντλήσουμε από το σύντομο αλλά περιεκτικό περιεχόμενο του πρώτου κεφαλαίου της Γενέσεως. Και όχι μόνον αυτό.
Η συνοχή της δημιουργίας αντανακλά και το ενδιαφέρον του δημιουργού για την δημιουργία του και το ενδιαφέρον του για μόνιμη παραγωγικότητα και αναπαραγωγή της ζωής. Όλα όσα υπάρχουν μέσα στον κόσμο είναι απολύτως απαραίτητα για την ζωή, την καθημερινή και την επέκεινα του τάφου. Τίποτα δεν είναι περιττό, τίποτα δεν είναι άσκοπο.
Και μπορεί ο ενθουσιασμός και η έπαρση από μια ανακάλυψη του μικρόκοσμου ή του μακρόκοσμου να μας μεταφέρουν σε λάθος εκτιμήσεις για την ζωή και τον δημιουργό, όμως η αλήθεια παραμένει και καθένας ειλικρινής και προσγειωμένος ερευνητής μπορεί να την ανακαλύψει και να την θέσει σε λειτουργία μέσα στην προσωπική του ζωή.