Οι δομικές αλλαγές, δηλαδή οι αλλαγές στο εσωτερικό και όχι μόνον στο εξωτερικό φαίνεσθαι, είναι απαραίτητες για μια μόνιμη και διαρκή συμπεριφορά. Δεν αρκεί δηλαδή μόνον η εξωτερική αλλαγή, αλλά θα πρέπει να προϋπάρχει η εσωτερική, η αλλαγή των εσωτερικών δομικών στοιχείων της προσωπικότητάς μας.
Και είναι βέβαια κατανοητό, ότι αυτό είναι δύσκολο και όχι εύκολο, καθώς δεν είναι απλό πράγμα να ελέγξει κάποιος τους εσωτερικούς μηχανισμούς του σώματος και της ψυχής του και να τους προσανατολίσει σε μια νέα και άγνωστη μέχρι τώρα πρακτική και λογική. Και ενώ αυτό είναι ένα μεγάλο εγχείρημα που μεταβάλλει οριστικά την προσωπικότητα του ατόμου, δεν αποτελεί προσφιλές έργο στον σύγχρονο – και όχι μόνον – άνθρωπο, καθώς όλοι ικανοποιούμαστε με τις ήδη κατακτήσεις μας.
Για τον λόγο αυτό και οι δομικές αλλαγές στον εσωτερικό μας άνθρωπο επέρχονται μόνον μέσα από την ασφαλή παρουσία του προσωπικού μας δασκάλου, του πνεύματος του θεού, και των παραδειγμάτων και μαθημάτων των ανθρώπων που ήδη έχουν πετύχει το στόχο τους στο παρελθόν.
Δύο είναι κατά κανόνα οι πρακτικές όψεις αυτής της δομικής μεταβολής. Η πρώτη έρχεται μέσα από εξωτερική επέμβαση και η δεύτερη μέσα από μια προσωπική εσωτερική αναζήτηση, μη ορατή από τον εξωτερικό κόσμο. Η πρώτη περιγράφεται στο παράδειγμα του Σαύλου, ενός φανατικού Φαρισαίου της εποχής του Χριστού, ο οποίος με μια εξαιρετική εξωτερική επέμβαση της παρουσίας του ίδιου του αναστημένου Χριστού μεταλλάσσεται σε κήρυκα από διώκτη που ήταν πριν.
Η δεύτερη περιγράφεται στα πρόσωπα των δώδεκα μαθητών του Χριστού, οι οποίοι έχοντας αναζητήσεις προσωπικές και εσωτερικές – και όχι μόνον – ανησυχίες, ακολουθούν ένα άγνωστο δάσκαλο, ελκύονται από την παρουσία και το έργο του, και τελικά επωμίζονται την ευθύνη να συνεχίσουν και να εφαρμόσουν στην πρακτική ζωή τα μαθήματα που ο ίδιος ο δάσκαλος τους είχε διδάξει. Στην δεύτερη περίπτωση ο χρόνος είναι σύμμαχος σε μια σταδιακή μετουσίωση και μετάλλαξη, η οποία επέρχεται με την επίγνωση των πραγμάτων και τις προσωπικές εμπειρίες που αποκτούνται κατά την αναζήτηση του δημιουργού.