Το νερό και ο αέρας είναι δυο συστατικά από τα οποία εξαρτάται κάθε δευτερόλεπτο η ζωή μας. Και προφανώς δεν υπάρχει ζωή χωρίς αυτά τα δυο στοιχεία, άσχετα αν εμείς από κεκτημένη ταχύτητα δεν δίνουμε καμιά σημασία στην ύπαρξη και λειτουργία τους στην καθημερινή μας ζωή. Ωστόσο αυτό δεν μειώνει ούτε την πρακτική σημασία, ούτε την αξία τους για τον άνθρωπο.
Και μπορεί σήμερα εμείς να ξέρουμε από ποια στοιχεία αποτελείται το νερό – υδρογόνο, οξυγόνο, ωστόσο μέσα στα Ιερά Γράμματα η σημασία εντοπίζεται στον ρόλο που παίζουν στην καθημερινή μας ζωή και όχι στα συστατικά από τα οποία αποτελούνται. Διότι η σύγχρονη γνώση των συστατικών του νερού δεν άλλαξε και δεν αντικατέστησε την ανάγκη του για το σώμα μας και την ζωή γενικότερα. Το ίδιο ισχύει και για τον αέρα που αναπνέουμε. Η σύγχρονη έρευνα έχει εντοπίσει σε μεγάλο βαθμό τον ρόλο του καθαρού αέρα και τις συνέπειες του μολυσμένου, αλλά αυτό δεν αντικατέστησε την ζωτική ανάγκη για αναπνοή και συνεχή ανανέωση του αέρα στα πνευμόνια μας και όχι μόνον.
Αυτά τα δυο στοιχεία, το νερό και ο αέρας, περιγράφονται στην Βίβλο ήδη από τις πρώτες σειρές της Γενέσεως, ακριβώς γιατί πάνω σε αυτά στηρίζεται ολόκληρη η ζωή, τουλάχιστον όπως εμείς την γνωρίζουμε σήμερα. Και είναι προφανές ότι χωρίς αυτά τα δυο στοιχεία η εξέλιξη της ζωής δεν θα ήταν αυτή που εμείς γνωρίζουμε σήμερα.
Και επειδή αυτά τα δυο στοιχεία όλοι καταλαβαίνουμε και καταλάβαιναν και στο παρελθόν όλοι οι άνθρωποι ότι ήταν τα απαραίτητα στοιχεία για την φυσική ζωή πάνω στον πλανήτη, για τον λόγο αυτό και ο Χριστός μας εξηγεί ότι η παρουσία του δημιουργού, η βασιλεία του θεού, βρίσκεται πέρα και πριν από τα δυο αυτά συστατικά της φυσικής ζωής.
Κατά συνέπεια, ο αναζητητής του δημιουργού θα πρέπει να κατανοήσει την διαφορά μεταξύ του φυσικού κόσμου και της βασιλείας του θεού, διότι ο φυσικός κόσμος εξασφαλίζει στον άνθρωπο τα αναγκαία για τον σύντομο επί γης βίο μας, αλλά όχι και την αιωνιότητα. Αυτή βρίσκεται πέρα και πριν από τον φυσικό κόσμο και μόνον η γέννηση σε εκείνον τον κόσμο μας φέρνει σε επαφή με την αιωνιότητα.