Η σύγχρονη κοινωνία χαρακτηρίζεται από την διάχυση κάθε είδους πληροφορίας και μάλιστα σε άμεσο χρόνο.
Σχεδόν όλη η ανθρωπότητα σήμερα μοιράζεται κάθε είδους πληροφορία, ιστορική ή πρακτική, γνώσεως ή απλής επαφής και αυτό δημιουργεί μια νέα κοινωνική εικόνα, πλούσια σε περιεχόμενο, αλλά και σε δυνατότητα άντλησης πληροφοριών και κοινών πραγμάτων. Και φυσικά αυτό έχει τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματά του.
Η κοινωνία της πληροφορίας περιλαμβάνει δυο έννοιες: την πληροφορία και την κοινωνία. Κατά κανόνα το ενδιαφέρον μας στρέφεται στην έννοια της πληροφορίας, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα την κοινωνία. Ωστόσο, η μεν πληροφορία είναι κάτι που μεταβάλλεται καθημερινά, ενώ η έννοια της κοινωνίας είναι διαχρονική και περιλαμβάνει την συμμετοχή κάθε φυσικού προσώπου της εποχής.
Αυτό το στοιχείο, της κοινωνίας, δηλαδή της επικοινωνίας για λήψη αλλά και δόση, χρησιμοποιεί ο ευαγγελιστής Ιωάννης για να περιγράψει την ορθή αντίληψη αλλά και την ορθή πρακτική της σχέσης του δημιουργήματος με τον δημιουργό του. Ο δημιουργός του δεν είναι νεκρός, δεν πεθαίνει, δεν μεταβάλλεται, δεν προσωποληπτεί. Αντίθετα είναι ζωντανός, ομιλεί και καθοδηγεί, χορηγώντας τα εφόδια της ορθής καθημερινότητας και της αιώνιας ζωής σε κάθε ενδιαφερόμενο.
Η παρουσία και ο ενεργός του ρόλος μέσα στην δική του κοινωνία περιγράφονται από τον ίδιο τον Χριστό, ο οποίος, όχι μόνον μίλησε για την κοινωνία της παρουσίας του δημιουργού, αλλά ταυτόχρονο οριοθέτησε και τον χαρακτήρα της πορείας προς την καθημερινή αλλά και την αιώνια ζωή, την οποία μόνον αυτός κατέχει και χορηγεί σε κάθε ενδιαφερόμενο.
Η απόφαση, όπως συμβαίνει και σε κάθε άλλη ανθρώπινη δραστηριότητα, ανήκει αποκλειστικά στο φυσικό πρόσωπο που επιλέγει την οδό της απλής καθημερινότητας ή την οδό της καθημερινότητας με την προοπτική της αιωνιότητας.