Δεξαμενές ονομάζονται ειδικοί χώροι συγκέντρωσης υγρών για μελλοντική χρήση.
Αυτό σημαίνει ότι έχουν και ειδικές προδιαγραφές για την ασφάλεια του περιεχομένου, όχι σε γενικές γραμμές, όπως συμβαίνει με τις αποθήκες στερεών, αλλά με απόλυτη εφαρμογή και στεγανότητα των τοιχωμάτων. Σε διαφορετική περίπτωση συμβαίνει το μαρτύριο του Σίσυφου, δηλαδή ποτέ δεν έρχεται η πληρότητα, ακριβώς γιατί υπάρχει συνεχής απώλεια του περιεχομένου.
Αυτός ήταν και ο λόγος που ο ίδιος ο Χριστός, αλλά και οι μαθητές του κατόπιν, έδωσαν μεγάλη σημασία στην εσωτερική μας δεξαμενή, τον εσωτερικό μας κόσμο, στην περιοχή δηλαδή του σώματός μας όπου λαμβάνουν χώρα όλες οι σκέψεις και οι κρίσεις μας στην καθημερινότητα.
Αυτή η περιοχή, η καρδιά μας, για να λειτουργεί ορθά και αποτελεσματικά θα πρέπει να είναι ισχυρή και κατάλληλα προστατευμένη, ώστε να υπάρχει απόλυτος έλεγχος του περιεχομένου αλλά και της χρήσης αυτού.
Μάλιστα, ο απόστολος Παύλος εντοπίζει την σοβαρότητα του θέματος της εσωτερικής μας ασφάλειας και δυναμικής λειτουργίας στην καθημερινότητα, και ζητά να κατανοήσουμε την αξία της, καθώς την θέτει στην πρώτη γραμμή της προσευχής του προς τον δημιουργό, ακριβώς γιατί χωρίς αυτή την προϋπόθεση θα “κουβαλάμε νερό με τα καλάθια”, δηλαδή ποτέ δεν θα μπορέσουμε να έλθουμε σε επίγνωση της αλήθειας, να ερμηνεύσουμε τα καθημερινά γεγονότα και να υπερβούμε τα όρη της καθημερινότητας.
Έχοντας προφανώς και προσωπική εμπειρία, δεν ζητά απλά να είναι προστατευμένος ο εσωτερικός μας κόσμος, αλλά ζητά “κραταίωση” του εσωτερικού μας κόσμου, της εσωτερικής μας δεξαμενής, ώστε να είναι δυνατή η άσκηση της απόλυτης εξουσίας, χωρίς την οποία δεν είμαστε ελεύθεροι αλλά δούλοι κάποιου άλλου.
Και προφανώς, χωρίς αυτή την προϋπόθεση, δεν είναι δυνατή η συγκατοίκηση με τον Χριστό.
Διότι η παρουσία του Χριστού, για να έχει αποτέλεσμα στην καθημερινότητα, έχει ανάγκη από μια “κραταιά” προσωπικότητα, η οποία να διαθέτει τις ανάλογες αποδείξεις ελευθερίας των επιλογών στην καθημερινότητα, προκειμένου να γνωρίσει και να εκτελέσει του θέλημα του δημιουργού του.