Η παραδοχή μας ότι ο Χριστός δεν ήταν μάγος αλλά ήταν ένας διδάσκαλος. οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να διαβάσω και να μάθω την διδασκαλία του. Όχι ως γνώση μόνον, αλλά και ως εμπειρία από την εφαρμογή της.
Άλλωστε ο ίδιος ο Χριστός, ως θεμελιωτής της σύγχρονης επιστημονικής συμπεριφοράς, δήλωσε με απόλυτη σαφήνεια ότι η γνώση χωρίς πρακτική εμπειρία από την εφαρμογή της ισοδυναμεί με θεμέλιο κτιρίου στην άμμο και όχι στον βράχο. Δηλαδή, μπορεί να ξέρουμε πολλά, αλλά αν δεν κάνουμε το βήμα να αρχίσουμε να τα εφαρμόζουμε, τότε η ωφέλεια είναι προσωρινή και ασταθής, άρα μπορεί ανά πάσα στιγμή να καταρρεύσει, παρασύροντας στην αφάνεια όλους τους κόπους μας.
Ωστόσο, για μας που δεν είδαμε τον ίδιο τον Χριστό, έχει μεγάλη αξία η εμπειρία που περιγράφουν οι μαθητές του, όταν οι ίδιοι έθεσαν σε εφαρμογή την διδασκαλία που είχαν ακούσει από εκείνον.
Ο απόστολος Παύλος τονίζει την ανάγκη κατανόησης του εσωτερικού μας κόσμου, της περιοχής της προσωπικότητάς μας όπου λαμβάνουν χώρα οι σκέψεις και κυοφορούνται οι αποφάσεις μας. Διότι, αφού όλα ξεκινούν από μέσα μας, από την καρδιά, την συνείδηση, την ψυχή, το νου μας, τότε είναι προφανές ότι εκεί, σε αυτή την περιοχή της προσωπικότητάς μας θα πρέπει να εστιάσουμε το ενδιαφέρον των προσωπικών μας αναζητήσεων και ανακαλύψεων ζωής και θανάτου.
Πρώτον διότι εκεί λαμβάνονται οι αποφάσεις για την καθημερινή μας δράση και δεύτερον, διότι εκεί κατοικεί το κέντρο της δύναμης μας, η οποία μας δίνει την ικανότητα να υλοποιούμε τις αποφάσεις μας.
Μάλιστα καταλήγει ότι μέσα μας, όχι απλά πρέπει να υπάρχει δύναμη, αλλά θα πρέπει να κατοικήσει το σύνολο των δημιουργικών δυνάμεων της προσωπικότητας του ίδιου του δημιουργού. Διότι αυτός μόνον έχει ζωή και αυτός μόνον χορηγεί αλλά και διατηρεί την δύναμη της ζωής σε καθημερινή λειτουργία για τις προσωπικές μας ανάγκες.
Η αναζήτηση λειτουργίας θεού εκτός του εσωτερικού μας κόσμου οδηγεί στην οδό της μαγείας. Η εσωτερική μας γνώση και πληρότητα από την παρουσία και λειτουργία του δημιουργού είναι η ασφαλέστερη πορεία που καλύπτει τις προσωπικές μας ανάγκες σε ημερήσια αλλά και μακροχρόνια προοπτική.