Τα τελευταία γεγονότα με τον κορωνοϊό ευαισθητοποίησαν τον κόσμο της υγείας, και ένα από τα θέματα που θέτουν συνεχώς, ως προϋπόθεση για την μη εξάπλωση του μικροβίου είναι η ατομική μας καθαριότητα. Δεν αρκεί δηλαδή η μέριμνα του κρατικού μηχανισμού, αλλά είναι απαραίτητη και η προσωπική μας συμμετοχή στην προσπάθεια να διατηρηθούμε υγιείς.
Και αυτή ακριβώς η νέα πραγματικότητα που εμφανίζεται ως αδήριτη ανάγκη για την προσωπική μας υγεία και σωτηρία από τον θανατηφόρο ιό, είναι ένα καλό δείγμα για τα μέτρα φύλαξης και προφύλαξης που πρέπει να λαμβάνουμε, όταν πρόκειται για κάτι σοβαρό και επικίνδυνο που αφορά την ζωή μας. Διότι μερικά πράγματα δεν είναι παιχνίδι και κανείς δεν τα εκλαμβάνει ως αμελητέα ζητήματα, εφόσον αφορούν την ίδια την ζωή αλλά και την ποιότητα της ζωής μας.
Αυτός ήταν και ο λόγος που ο ίδιος ο Χριστός, διδάσκοντας τους ανθρώπους της εποχής και της περιοχής του, προσδιόρισε την ακρίβεια ορισμένων πραγμάτων στα ζητήματα της πίστης, ζητήματα τα οποία αφορούν όχι μόνον την ποιότητα της ζωής κατά την καθημερινότητα, αλλά αφορούν και την ορθή αντίληψη και στάση μας απέναντι στα ζητήματα της αθανασίας. Μάλιστα, εμείς που απέχουμε δυο χιλιάδες χρόνια από τότε και ζούμε σε διαφορετικό κοινωνικό περιβάλλον, με άλλα ήθη και έθιμα, με άλλα δεδομένα ως προς την πληροφόρηση και την γνώση, είναι προφανές ότι έχουμε ανάγκη βαθύτερης κατανόησης των μηνυμάτων της διδασκαλίας, και όχι απλά να ακούμε μηχανικά την διδασκαλία του.
Δηλαδή, η ακοή και η κατανόηση των λόγων του Χριστού είναι ο ορθή διαδικασία για την μεταμόρφωση και “απολύμανση” του εσωτερικού μας ανθρώπου, του τμήματος εκείνου της προσωπικότητάς μας εντός του οποίου καλλιεργούνται όλες μας οι πρακτικές κινήσεις και όχι μόνον. Διότι μέσα από τον άνθρωπο πηγάζει το καλό και το κακό, η αφροσύνη και η σωφροσύνη, η ευαισθησία και η γαϊδουριά, και μυριάδες άλλες λειτουργίες που συντελούν στην τελική εικόνα της καθημερινής μας δραστηριότητας, και μας συνδέουν είτε με το καλύτερο σήμερα και αύριο είτε με την σταθερή και αμετακίνητη μιζέρια της προσωπικής μας καθημερινότητας.