Ο όρος “αξίωμα” είναι μια σύνθετη έννοια και χρησιμοποιείται στην καθημερινότητα με διαφορετικό κάθε φορά περιεχόμενο. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση περιλαμβάνει και την έννοια της “αξίας”, δηλαδή της τιμής που αποδίδουμε σε κάτι ή σε κάποιον. Και αυτό αφορά τόσο τον άνθρωπο που δέχεται το “αξίωμα”, όσο και το ίδιο το περιεχόμενο του “αξιώματος”, την μετρήσιμη δηλαδή αναλογία σε χρήμα ή κοινωνική προβολή. Και προφανώς με βάση αυτή την λογική λειτουργούμε όλοι στην καθημερινότητα.
Ωστόσο, ο Χριστός έβαλε μια νέα – και σπάνια θα έλεγα ακόμη και σήμερα – παράμετρο, η οποία μας εκπλήσσει για την απλότητα, αλλά και για την δύναμη που αυτή εμπεριέχει για το μέλλον της προσωπικής μας ζωής. Διότι στο τέλος καθένας μας παίρνει αυτό το αντίτιμο του αξιώματος που αναλογεί στις προσωπικές του επιθυμίες και επιδιώξεις και τίποτα περισσότερο, άσχετα αν το αξίωμα είχε περισσότερα στοιχεία και μεγαλύτερο περιεχόμενο.
Και ενώ εμείς θεωρούμε ως ανώτατο αξίωμα όσα η ανθρώπινη κοινωνία προβλέπει και διανέμει κατά την δική της κρίση, έρχεται ο Χριστός να προσφέρει μια νέα προοπτική, χωρίς βεβαίως να καταργεί ή να υποτιμά τα υφιστάμενα κοινωνικά δεδομένα. Και αυτή η προοπτική δεν είναι άλλη από την κατανόηση και αποδοχή του αξιώματος της ζωής αυτής καθ’ αυτής, και όχι μόνον της καλύτερης ζωής. Διότι η ζωή, εύκολη ή δύσκολη, με τιμές ή ατιμίες, με λίγα ή πολλά, σύντομη ή μακροχρόνια, δεν παύει να έχει την δική της αξία: μια αξία που δεν αλλάζει ποτέ.
Η ζωή έχει αξία γιατί είναι η ζωή και τίποτα περισσότερο. Αν κοινωνικά εμείς θεωρούμε κάποιους καλύτερους, αυτό είναι μια θνησιγενής εικόνα που σε λίγο θα παρέλθει. Αυτό που έχει διαχρονική αξία σε όλους τους ανθρώπους πάνω στον πλανήτη κάθε μέρα, είναι η ίδια η ζωή και όχι μόνον η ποιότητα της ζωής, όπως καθένας εννοεί αυτή την παράμετρο.
Και έχει αξία να κατανοήσουμε την διδασκαλία και την πρακτική του ίδιου του Χριστού πάνω στο θέμα αυτό. Διότι ο Χριστός δεν αποδέχθηκε τις ανθρώπινες δόξες και χειροκροτήματα, όχι γιατί τα υποτιμούσε, αλλά γιατί είχε κάποιο άλλο σχέδιο στον δικό του δρόμο. Ήθελε να αναδείξει την ζωή ως κυρίαρχο δεδομένο στην καθημερινότητα των ανθρώπων και όχι τα στοιχεία που συνοδεύουν την ζωή μας. Ήθελε να αναδείξει την ζωή ως το ύψιστο αξίωμα και την ύψιστη αξία επί γης, παρατείνοντας και επεκτείνοντας τα δεδομένα της ζωής με τα στοιχεία της αιωνιότητας και όχι μόνον της προσωρινότητας.
Ο Χριστός αποκαθιστώντας το αυτί του δούλου που είχε κόψει ο Πέτρος, έδειξε ότι η ανθρώπινη ζωή έχει μεγαλύτερη αξία από κάθε τι άλλο. Και η μη αποδοχή του να αναλάβει βασιλιάς, όταν ήταν βέβαιο ότι αυτό θα γινόταν πραγματικότητα, αποδεικνύει ότι στόχος του δεν ήταν ένα εφήμερο προσωπικό αξίωμα, αλλά η αποκάλυψη και καθιέρωση ενός άλλου αξιώματος μέσα στην συνείδησή μας: του κυρίαρχου αξιώματος της ζωής και μάλιστα της ζωής χωρίς χρονικούς και τοπικούς περιορισμούς.