Η αιτία που προκαλεί γεγονότα στην ζωή των ανθρώπων υπήρξε διαχρονικά ένα καίριο ζητούμενο, γιατί πίσω από το “γιατί” και το “πώς” αναζητείται η αιτία που προκάλεσε το συγκεκριμένο γεγονός. Συνεπώς, δεν είναι απλό θέμα, αλλά είναι θέμα αίσθησης Δικαίου και Δικαιοσύνης των πραγμάτων που συμβαίνουν στην διάρκεια του επίγειου βίου μας.
Αυτός ήταν και ο λόγος που όλοι οι μεγάλοι άνθρωποι, από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας, αναζητούν τις αιτίες των γεγονότων. Όχι μόνο αποσπασματικά κατά περίπτωση, αλλά και συνολικά ως διαχρονικά φαινόμενα που επηρεάζουν τις ζωές των ανθρώπων. Μέσα μας, δηλαδή, υπάρχει από την στιγμή της δημιουργίας μας, ένα αισθητήριο που αναζητά την διάκριση του καλού από το κακό, που αναζητά το ωφέλιμο από το επιζήμιο, το σταθερό από το ασταθές, και μυριάδες άλλες αιτίες, από τις οποίες προέρχονται οι σκέψεις, οι προτιμήσεις, οι αποφάσεις και οι πράξεις που παράγουν τα αποτελέσματα που βιώνουμε όλοι καθημερινά.
Τίποτα δεν είναι τυχαίο και εκ του μηδενός, άσχετα αν εμείς σήμερα δεν μπορούμε ακόμη να ανακαλύψουμε το γιατί, την αιτία που το προκάλεσε. Και αυτό το αισθητήριο όργανο που διαθέτουμε όλοι, μάς καθιστά “κριτές” των πραγμάτων και αναζητητές της αλήθειας των γεγονότων που συμβαίνουν γύρω μας και μέσα μας. Διότι το αίσθημα του Δικαίου δεν καλύπτεται με επιφανειακούς φαρισαϊσμους, αλλά αναζητά την ρίζα του κακού για να αποφύγει στο μέλλον τα ίδια λάθη, ή την ρίζα του καλού για να την καλλιεργήσει και να επαναλάβει τα κέρδη του.
Άρα, η εικόνα ή το γεγονός που βιώνουμε καθημερινά δεν μπορεί ποτέ να ερμηνευτεί ως τυχαίο, ακόμη και αν σήμερα δεν ξέρουμε ακόμη την απάντηση. Και αυτός ήταν ο κύριος λόγος της διδασκαλίας του Χριστού: εξήγησε ότι η επιφάνεια δεν λέει πάντα την αλήθεια ή τουλάχιστον δεν λέει όλη την αλήθεια. Για να μάθετε την αλήθεια, εξήγησε ο Χριστός, δεν αρκεί η τυπική απάντηση ή η αναφορά στην κακή μας ή την καλύ μας τύχη, αλλά θα πρέπει να αναζητάτε τα βαθύτερα αίτια και να διακρίνετε τις αφορμές από τις μακροχρόνιες παθογένειες του δικού σας προσώπου ή και της κοινωνίας μέσα στην οποία ο καθένας ζει την καθημερινότητά του.
Ούτε η μοιρολατρία, ούτε η προχειρολογία δεν μπορούν να καλύψουν το κενό της άγνοιας της αλήθειας των πραγμάτων. Η αναζήτηση των απαντήσεων από τον ίδιο τον δημιουργό είναι η μόνη και η ασφαλέστερη προσέγγιση και όχι η αφέλεια ή τα οργανωμένα συμφέροντα, τα οποία προσφέρουν απαντήσεις επιπέδου συμφέροντος και όχι πραγματικής αλήθειας, η γνώση της οποίας θα προσφέρει στον ενδιαφερόμενο και την ελευθερία από τις συνέπειες των λαθών μας.