Η πληρότητα, δηλαδή η παρουσία όλης της αναγκαίας ποσότητας υλικών σε μία συσκευασία είναι αντικείμενο καθημερινής μας φροντίδας. Από τα πιο ασήμαντα έως τα πιο σημαντικά ζητήματα, όλοι πασχίζουμε όσο ζούμε να διαθέτουμε όσα μπορούμε να έχουμε περισσότερα για όλες τις ανάγκες, πρακτικές και θεωρητικές. Και για μεν τα υλικά και μετρήσιμα πράγματα είναι εύκολο να κάνουμε τις προμήθειές μας, ώστε η πληρότητα να υφίσταται σταθερά μέσα στην ατομική μας καθημερινότητα. Όταν όμως πρόκειται για θέματα που δεν είναι ορατά, πχ η αγάπη, η εκτίμηση, η υπομονή και χιλιάδες άλλα ζητήματα που δεν “μετριούνται” με αριθμούς, εκεί τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, γιατί απαιτείται η ατομική προσπάθεια και το ατομικό ενδιαφέρον.
Εάν κάποιος δεν θέλει, δεν μπορείς να του υποδείξεις τρόπους για να κάνει αυτό που ο ίδιος δεν το αισθάνεται ως έλλειψη. Είναι, δηλαδή, απαραίτητη προϋπόθεση η ατομική επιθυμία να ανακαλύψει κάποιος τις ελλείψεις στον εσωτερικό του κόσμο, στα συναισθήματα και τις σκέψεις του, και στη συνέχεια να μπει στον κόπο να αφαιρέσει την άγνοια και να την αντικαταστήσει με την γνώση και την ατομική του εμπειρία. Και, φυσικά, όλοι αφήνουμε στην άκρη αυτό το θέμα, διότι η επιθυμία μας είναι πιο αδύναμη από τον κόπο που απαιτείται για την συμπλήρωση των κενών, ώστε να φτάσουμε στην επιθυμητή πληρότητα.
Και όσοι ενδιαφέρονται να φτάσουν στην μίμηση του δημιουργού, ξέρουν ότι αυτό πρέπει να είναι ζήτημα που δεσμεύει όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις της θέλησης, ώστε να προκύπτει η πληρότητα από την παρουσία του ίδιου του δημιουργού μέσα στην πρακτική φύση της καθημερινότητας. Διότι, ο Χριστός δεν υποσχέθηκε υπέρβαση ή παραβίαση της ατομικής συνειδήσεως, αλλά ξεκαθάρισε ότι όποιος θέλει μπορεί να ακολουθήσει το δικό του παράδειγμα, δηλαδή να ανακαλύψει το θέλημα του δημιουργού και να το εκτελέσει μέσα στην δική του πληρότητα, η οποία αφορά πρώτα το σώμα – τα προς ζωήν, και μετά τον εσωτερικό μας κόσμο – τα προς ευσέβεια, δηλαδή, των συναισθημάτων, των σκέψεων και των αποφάσεων, από τις οποίες θα προκύψει και η πρακτική πλευρά της ατομικής μας καθημερινότητας.
Διότι, ο δημιουργός δεν δημιούργησε μόνο το φυσικό μας σώμα, αλλά δημιούργησε και τις εσωτερικές του λειτουργίες με τις οποίες παράγονται τα πρακτικά αποτελέσματα της δικής μας καθημερινότητας. Δεν είναι, δηλαδή, αποκομμένο το φυσικό μας σώμα από τις εσωτερικές του λειτουργίες, αλλά πρόκειται για ένα δημιούργημα που το σώμα περικλείει και περιλαμβάνει όλες τις λειτουργικές του δυνάμεις και διαδικασίες, προκειμένου να παράγεται το καθημερινό μας έργο. Και αυτό μπορεί να αφορά τα πρακτικά ζητήματα, αλλά ο τρόπος που τα αντιμετωπίζουμε όταν έχουμε επίγνωση της αλήθειας, είναι προσανατολισμένος προς το μέλλον και το αιώνιο παρόν του ίδιου του δημιουργού.