Στα πρακτικά ζητήματα της καθημερινότητας η πληρότητα είναι εύκολα κατανοητή. Η διαχείριση όλων τα υλικών πραγμάτων που περνά από το χέρι μας, αλλά και άλλα μη ορατά θέματα – η ζήλια, το μίσος, η αγάπη, η ευαισθησία, και χιλιάδες άλλα θέματα που σχετίζονται με την ατομική και κοινωνική μας δραστηριότητα, εμπεριέχουν τον όρο της πληρότητας σε κάθε στιγμή. Και μαθαίνουμε από μικρή ηλικία να ξεχωρίζουμε το γεμάτο από το άδειο, το πλήρες από το ελλιπές κλπ, με αποτέλεσμα αυτό το στοιχείο – της πληρότητας ή της έλλειψης – να γίνεται συνώνυμο της ατομικής μας σοφίας και πρακτικής.
Όλοι τρέχουμε καθημερινά να καλύψουμε τις ελλείψεις σε όλους τους τομείς. Από τις γνώσεις, τα οικονομικά, τα συναισθήματα, την κοινωνική μας θέση, μέχρι τις προσδοκίες και μυριάδες άλλες πλευρές που μας απασχολούν, όλα συνδέονται οργανικά με τις ελλείψεις ή την πληρότητα. Δηλαδή, η πληρότητα είναι το πρώτο στοιχείο, το οποίο μεταφέρει την ατομική μας ικανοποίηση στο επίπεδο της άνεσης και της ανάπαυσης, σε αντίθεση με την έλλειψη, η οποία μας οδηγεί σε άγχος και τρέξιμο. Με λίγα λόγια, η πληρότητα δίνει στο άτομο το χρόνο να αναλογιστεί και να βάλει σε λειτουργία τον μηχανισμό της βελτίωσης, όχι μόνο στους τομείς που μέχρι τώρα έχουμε κατακτήσει, αλλά και σε τομείς που ακόμη μπορεί και να αγνοούμε την ύπαρξή τους, όπως τα μυστήρια της δημιουργίας και του ίδιου του δημιουργού.
Διότι, μπορεί το σώμα να ικανοποιείται με τα μετρήσιμα πράγματα και θέματα, όταν αυτά φτάσουν στο επίπεδο της πληρότητας κάποια στιγμή ή μια περίοδο, αλλά υπάρχουν και μη ορατά και μη μετρήσιμα ζητήματα, τα οποία ούτε μετρώνται, ούτε υπολογίζονται κατ’ αναλογία με τους άλλους ανθρώπους. Και αυτό συμβαίνει διότι αναφέρονται στον εσωτερικό μας κόσμο, εκεί που καθένας είναι μια απόλυτα ειδική περίπτωση, που μπορεί να έχει στοιχεία ομοιότητας με άλλους, ωστόσο, η αλήθεια είναι πολύ βαθύτερη και ο βαθμός πληρότητας απεριόριστος.
Για τον λόγο αυτό και ο Χριστός δεν έθεσε κανένα ανθρώπινο όριο στην καλλιέργεια και την ανάπτυξη του εσωτερικού μας κόσμου, του κόσμου της ψυχής, αλλά υπέδειξε ως μοναδικό στοιχείο σύγκρισης τον εαυτό του και το θεό δημιουργό του σύμπαντος. Επικαλέστηκε, βέβαια, παραδείγματα από το παρελθόν, αλλά μετέθεσε το όριο πέρα από τα σύνορα του ουρανού και του σύμπαντος. Άρα, ο εσωτερικός μας κόσμος έχει περιθώρια ανάπτυξης πολύ πέρα από τα ορατά και μετρήσιμα, δηλαδή να ταυτιστεί με τα όρια και τα χαρακτηριστικά του ίδιου του δημιουργού του σύμπαντος.
Και αυτό σημαίνει, για το θέμα της πληρότητας που μας απασχολεί, ότι ακόμη και αν κατακτήσουμε όσα τα ενδιαφέροντα και η φαντασία μας μπορεί να συλλάβουν, υπάρχουν πολύ περισσότερα πεδία που καλούμαστε να εξερευνήσουμε στον ορατό και, πολύ περισσότερο, στον μη ορατό κόσμο που μας περιβάλλει και μας καλεί να υπερβούμε την μετριότητα που κινείται γύρω και μέσα μας μέχρι σήμερα.