Ο σύγχρονος κόσμος, αλλά και ο αρχαιότερος, ήταν διαιρεμένος σε κοινωνικές τάξεις. Η πολιτική, ο πόλεμος, η οικονομία, η θρησκεία και δεκάδες άλλες κοινωνικές τάξεις αποτελούσαν το σύνολο της κάθε εποχής κοινωνίας. Καθένας καλούνταν – όπως και σήμερα – να συμμετέχει σε αυτές, εάν ήθελε να επιβιώσει. Διότι χωρίς συμμετοχή σε μια κοινωνική ομάδα δεν ήταν δυνατόν να εξασφαλίσεις τον άρτον της επιβίωσης με όποια μέτρα διέθετε η κάθε κοινωνία.
Η εργασία και η αμοιβή από την εργασία ενός ατόμου, αυτή εξασφάλιζε την δυνατότητα χρηματοδότησης της ατομικής καθημερινότητας, όπως ακριβώς συμβαίνει και σήμερα. Καθένας εργάζεται και συμμετέχει σε μια κοινωνική ομάδα και αυτό αποτελεί το πλαίσιο, μέσα στο οποίο καθένας περνά και διαθέτει τον ατομικό του χρόνο και τις ατομικές του δυνάμεις, προκειμένου να καρπωθεί και τα κέρδη από την εργασία και την συμμετοχή του στα δρώμενα της κοινωνίας.
Ωστόσο αυτό δεν ήταν – και δεν είναι – ισοπεδωτικό. Διότι καθένας έχει επιλογές και ο ίδιος αποφασίζει για την συμμετοχή του σε μια ομάδα και σε μια εργασία, έχοντας κατά κανόνα το δικαίωμα της παραίτησης από την μια εργασία για να πάει σε κάποια άλλη, που ο ίδιος κρίνει ως συμφέρουσα για τον ίδιο και τις ανάγκες του. Με λίγα λόγια, κανείς δεν είναι κοινωνικά αμέτοχος στα δρώμενα του κόσμου. Ακόμη και αδρανής, η συμμετοχή είναι μια φυσική κατάσταση, στην οποία κάθε ζωντανός οργανισμός γίνεται μέλος μόλις γεννηθεί, και αυτή η κατάσταση διατηρείται σε όλη την διάρκεια της επί γης παρουσίας του.
Και στην διδασκαλία του Χριστού η κατανόηση της κατάστασης αυτής της συμμετοχής στα κοινωνικά δρώμενα είναι προϋπόθεση για μια επιβίωση, και δεν υπάρχει καμία εξαίρεση για κανένα άνθρωπο που εμφανίζεται και διαβιεί πάνω στον πλανήτη. Οι επιλογές διαφέρουν. Η ανάγκη είναι κοινή, και καθένας καλείται, όταν φτάνει στην ώριμη κοινωνικά ηλικία, να κάνει τις επιλογές του με γνώμονα τις ατομικές του επιδιώξεις. Αυτό σημαίνει ότι η ευθύνη των επιλογών και της διαχείρισης της καθημερινότητας δεν ανήκει στην κοινωνία, αλλά ανήκει στο άτομο που είναι υπεύθυνο για την δική του ζωή.
Και εδώ οι επιλογές που συνιστά ο Χριστός είναι απλές, αλλά είναι και δύσκολες, διότι προϋποθέτουν την ατομική σύμφωνη γνώμη, ώστε να αποδώσουν αυτές οι επιλογές τα προβλεπόμενα από την διδασκαλία αποτελέσματα. Παράβαση των οδηγιών της διδασκαλίας του Χριστού δεν σημαίνει τιμωρία θεού, αλλά ατομική άγνοια του κινδύνου ή δόλια συμπεριφορά, που δεν μπορεί να έχει καλά αποτελέσματα. Εφαρμογή των οδηγιών της διδασκαλίας του Χριστού, αυτή θα φέρει τα καλά και συμφέροντα αποτελέσματα στον κατάλληλο χρόνο και με τον κατάλληλο τρόπο.