Η εξέταση των δεδομένων που μας δίνει ο πήλινος στρατός της Κίνας, καθώς και των δεδομένων που προκύπτουν από τις προσωπογραφίες και τις μούμιες, μας οδηγεί στο απόλυτο συμπέρασμα πως ό,τι και αν κάνουμε, όσο πιστά αντίγραφα και αν δημιουργήσουμε, αυτό που τους λείπει θα είναι η ζωή. Δεν είναι πλέον παρόντες οι αναπαριστώμενοι άνθρωποι, άσχετα αν η μορφή τους και τα εξωτερικά – φυσικά χαρακτηριστικά τους είναι ακριβή. Εμείς βέβαια μπορούμε να αναπαραστήσουμε το εικονιζόμενο πρόσωπο, αλλά αυτό μακράν απέχει της αληθείας, ότι δηλαδή ο άνθρωπος αυτός δεν είναι παρών.
Και αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα της ζωής. Διότι όλες οι ανθρώπινες προσπάθειες αναπαράστασης των προσώπων που έφυγαν από την ζωή και έπαψαν να υπάρχουν ως ζώντες οργανισμοί μεταξύ μας, δεν αποδίδουν τίποτα από αυτό που όλοι ονομάζουμε ζωή. Αποδίδουν μόνον τα εξωτερικά στοιχεία, αλλά δεν μπορούν να “ζωντανέψουν” τον ίδιο τον άνθρωπο.
Και μπορεί αυτό να ακούγεται απαισιόδοξο, ωστόσο είναι η μόνη αλήθεια για την ζωή κάθε ανθρώπου. Συνεπώς, όσο και να αποφεύγουμε την σκέψη και να “φτύνουμε στον κόρφο μας”, σιγά – σιγά πρέπει όλοι να εξοικειωθούμε με αυτή την αλήθεια. Ότι δηλαδή δεν μπορεί να διατηρηθεί το σώμα μας εν ζωή, όσο πλούσιοι, ισχυροί και επιφανείς και αν είμαστε σήμερα.
Για τον λόγο αυτό και ο Χριστός δεν χρησιμοποίησε ούτε “πήλινο” αντίγραφό του με ζωή, ούτε κάποιο άλλο γήϊνο υλικό για να δηλώνει την παρουσία του μεταξύ των ανθρώπων. Επικαλέστηκε τον ίδιο τον δημιουργό που είναι πνεύμα, και ανέπτυξε την διδασκαλία του για την μετουσίωση της ύλης και όχι για τους τρόπους διατήρησης της ύλης στην μορφή που όλοι εμείς έχουμε καθημερινή εμπειρία. Διότι, ό,τι γεννήθηκε από το χώμα, την σάρκα, θα ακολουθήσει τον φθαρτό δρόμο της σάρκας – της ύλης, και δεν μπορεί να διατηρήσει την ζωή που όλοι θέλουμε να διατηρήσουμε, είτε για τους εαυτούς μας, είτε για τους αγαπητούς μας.
Οι νόμοι της φύσης είναι σκληροί και αδυσώπητοι, και καθένας καλείται να το αποδεχθεί ως την μόνη αλήθεια για την καθημερινότητά μας, αναζητώντας παράλληλα τον δρόμο που εκείνος υπέδειξε προς την ανακάλυψη και καλλιέργεια του μη θνητού στοιχείου που μπορεί να υπάρχει μέσα στο σώμα μας.