Εκείνος που θα σε οδηγήσει στην κατανόηση του κόσμου – του εαυτού σου, της κοινωνίας των ανθρώπων, και της φύσης – πρέπει να γνωρίζει, όχι μόνο το αντικείμενο που θα σε απασχολεί, αλλά να γνωρίζει καλά και από πρώτο χέρι όλες τις διαστάσεις, παρούσες και μέλλουσες, αλλά και πώς αυτές πρόκειται να εξελιχθούν στο μέλλον, είτε πρόκειται για την επόμενη στιγμή, είτε πρόκειται για το απώτερο ή και το αιώνιο (αν σε ενδιαφέρει το θέμα) μέλλον σου.
Μόνο με αυτά τα στοιχεία σε επάρκεια ο οδηγός σου για την κατανόηση του κόσμου θα αποδειχθεί στην πράξη ότι είναι ασφαλής η σύνδεσή σου μαζί του. Σε διαφορετική περίπτωση, καλό είναι να ακούς αλλά να μην υπακούς, κρίνοντας με την πληροφορία της συνείδησής σου το ποσοστό αλήθειας που μπορεί να περιέχει η οδηγία του οδηγού σου.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είσαι σε εγρήγορση και διαρκή προσωπική εκπαιδευτική διαδικασία, ώστε να παρακολουθείς τις εξελίξεις, όπως παρακολουθούμε όλοι τις πινακίδες σε ένα ταξίδι μας σε μια άγνωστη περιοχή του κόσμου. Διότι μπορεί ο σκοπός σου να είναι καλός και ορθός, αλλά αν ο οδηγός σου δεν ξέρει ή θέλει να σε παρασύρει σε μια δική του νοοτροπία, τότε πρέπει να είσαι σε εγρήγορση και να κατανοείς τις παγίδες που πρόκειται σε λίγο να εμφανιστούν.
Παγίδες οι οποίες μπορεί απλά να δυσκολέψουν την καθημερινότητά σου, ή ακόμη και να σε οδηγήσουν σε βάθος χρόνου εκτός του στόχου για τον οποίο ξεκίνησες. Το κοινωνικό μας περιβάλλον – και για μας τους ανθρώπους του 21ου αιώνα – το σύνολο της παγκόσμιας κοινωνίας εξαπολύει επιθέσεις που μπορεί να φαίνονται αθώες, ωστόσο, πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι δεν υπάρχει επαρκής δικαιολογία για τις λάθος επιλογές μας, διότι οι συνέπειες θα επηρεάσουν πρώτα εμάς, αλλά σε βάθος χρόνου και τους γύρω μας.
Για τον λόγο αυτό ο Χριστός δεν αρκέστηκε σε προτάσεις για την βελτίωση του κόσμου γενικά, αλλά προσδιόρισε με ακρίβεια την ατομική ευθύνη κάθε φυσικού προσώπου για τις δικές του αποφάσεις για τις οποίες και θα κριθεί, τώρα αλλά και στο μέλλον.