Ο δρόμος που καθένας πορεύεται στην καθημερινότητά του είναι σε απόλυτη σχέση με την αφετηρία και τον στόχο του. Και, φυσικά, καθένας είναι υπεύθυνος για τις επιλογές του. Διότι, οι συνέπειες των επιλογών μας είναι προσωπική μας υπόθεση, και κανένας άλλος δεν έχει την ευθύνη για τις επολογές μας.
Άρα, όλοι καταλαβαίνουμε ότι όσο πιό στέρεες είναι οι βάσεις των αποφάσεών μας και οι επιλογές μας, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουμε να αποφύγουμε το λάθος, δηλαδή την αμαρτία, την μη επίτευξη του στόχου μου.
Για τον λόγο αυτό και ο Χριστός δεν θεμελίωσε την διδασκαλία του στις εποχικές μας αντιλήψεις, αλλά στο βαθύτερο σημείο της συνείδησής μας. Διότι, όταν παρομοιάζει τον αιώνιο λόγο με τον σπόρο του σίτου και ταυτίζει τον αγρό και το χώμα με την καρδιά του ατόμου, δείχνει ότι η επιφάνεια δεν είναι σίγουρο ότι θα επιφέρει την αναμενόμενη για τον σπόρο κατάλληλη συνθήκη, προκειμένου να μεταμορφωθεί σε νέα ζωή.
Διότι η ζωή ξεκινά πολύ πριν εμείς δούμε το φυτό του σπόρου, και πολύ πριν θερίσουμε τον ώριμο καρπό, δηλαδή πολύ πριν την εποχή που ο καρπός θα έχει γίνει τέλειος και ικανός να καλύψει τις ανάγκες μας. Έχει προηγηθεί η εσωτερική – στο χώμα και στο σκοτάδι – προετοιμασία, προκειμένου να εμφανιστεί στα δικά μας αισθητήρια το αναμενόμενο αποτετέλεσμα.
Αυτό δηλώνει ότι πριν εμείς μπορέσουμε να περιγράψουμε το νέο φυτό, έχει προηγηθεί το έργο του δημιουργού της ζωής, και όσο και αν εμείς πασχίζουμε να το παραβλέπουμε ή να το υποτιμούμε, αυτό είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για την μελλοντική εξέλιξη.
Το συμπέρασμα, λοιπόν, είναι ότι εμείς καταβάλλουμε τον δικό μας κόπο, αλλά υπάρχει και το μη ορατό, το μη αισθητό έργο του δημιουργού, και αυτό είναι κρίσιμο στοιχείο για την ομαλή εξέλιξη των πραγμάτων στην πορεία της καθημερινότητας.
Εκτός, δηλαδή, από την προσωπική μας κρίση και άποψη είναι απαραίτητο να αναζητούμε και την παράμετρο του δημιουργού, διότι εκείνος τα δημιούργησε όλα, και όσο εμείς θα κατανοούμε το δικό του το έργο, τόσο θα μειώνεται η πιθανότητα δικών μας λαθών.
Ο Χριστός με την διδασκαλία του μετέθεσε τα κριτήρια των ορθών επιλογών μας, από τον κοινωνικό μας περίγυρο στον δημιουργό του κόσμου και της ύλης.