Η άγνοια σκοτώνει. Και μπορεί ο εν λόγω σταθμάρχης να μην είχε άγνοια των χειρισμών για την αλλαγή πορείας των συρμών, αλλά είναι προφανές ότι είχε άγνοια της σημασίας και του ρόλου αυτών των χειρισμών. Διότι, εάν είχε επίγνωση των συνεπειών ενός λάθους του, θα απέφευγε να κάνει λάθη ή να παραλείπει να κάνει το ορθό και το αναγκαίο για την ασφάλεια εκατοντάδων ανθρώπων.
Συνεπώς, το θέμα δεν ήταν ζήτημα άγνοιας των λειτουργιών του συστήματος για το οποίο ήταν υπεύθυνος, αλλά είχε άγνοια των κινδύνων που θα προέκυπταν από τυχόν λάθη ή παραλείψεις του, άρα για άγνωστους λόγους δεν αφιέρωνε χρόνο και προσπάθεια να κατανοήσει το βάρος της ευθύνης που του είχε ανατεθεί με συνέπεια τα τραγικά γεγονότα των Τεμπών.
Διότι, κάθε υπεύθυνος άνθρωπος καταλαβαίνει ότι δεν πρέπει να γνωρίζει μόνο την μηχανική λειτουργία των πραγμάτων, αλλά πρέπει να έχει και διαίσθηση και επίγνωση της σημασίας όλων αυτών των πραγμάτων, προκειμένου να είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται και τις συνέπειες των τυχόν λαθών του, πράγμα που, όπως αποδεικνύεται από το αίμα που χύθηκε, δεν είχε κατανοήσει ο εν λόγω σταθμάρχης.
Δηλαδή, πρέπει καθένας να ξέρει και το γενικότερο σύνολο ενός μεγάλου έργου και όχι μόνο το έργο μιας μικρής δικής του ευθύνης μέσα στο σύνολο. Διότι, οι συνέπειες διαχέονται και στους επόμενους κύκλους ευθύνης, δηλαδή των συνεργατών του και, πολύ περισσότερο, στους προϊσταμένους που τον είχαν τοποθετήσει στην θέση αυτή, χωρίς να έχουν αποδείξεις της γενικής του αντίληψης για την σοβαρότητα των καθηκόντων για τα οποία θα έπαιρνε και την μεγαλύτερη αμοιβή που μπορεί να αναζητά καθένας μας, αλλά για όλα πρέπει να υπάρχουν και κανόνες απαράβατοι και μάλιστα εφόσον πρόκειται για θέματα ασφάλειας ζωής.
Και ο Χριστός έχει ξεκαθαρίσει. Μην παραβλέπετε την αλήθεια χάριν άλλων συμφερόντων, τα οποία μπορεί να έχουν μια καλή και “εθνικής” σημασίας αξία αλλά δεν είναι σύμφωνα με την αλήθεια, γιατί οι συνέπειες τέτοιων λαθών δεν θα αφορούν μόνο ένα πρόσωπο, αλλά αυτές οι συνέπειες θα έχουν και γενικότερες επιπτώσεις, ανάλογα με το θέμα από το οποίο προέκυψαν.
Διότι, ο Χριστός δεν δίδαξε μόνο την προοπτική του μέλλοντος, αλλά – κυρίως – εξήγησε τον τρόπο που είναι ανάγκη να ακολουθούμε στην δική μας προσωπική καθημερινότητα, διότι από αυτή εξαρτάται η αποτίμηση του γενικότερου συμφέροντος, είτε του καλού είτε του τραγικού, όπως συνέβη και στην περίπτωση του σταθμάρχη της περιοχής των Τεμπών.