Η διάθεση για προβολή που έχουμε όλοι αποτελεί ένα συνδετικό κρίκο με το κοινωνικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο διάγουμε την ατομική και οικογενειακή μας καθημερινότητα. Ακόμη και οι ασκητές έχουν κάποια επαφή με την σύγχρονή τους κοινωνία, από την οποία προμηθεύονται τα προς το ζειν και μαθαίνουν τις εξελίξεις σε διαφορετικούς, βέβαια, χρόνους από εμάς. Και αυτό σημαίνει ότι το κοινωνικό μας περιβάλλον μάς χρειάζεται και αντίστοιχα το χρειαζόμαστε και μεις.
Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι έζησε μόνος του πάνω στην γη. Καθένας έχει μια μητέρα και ένα πατέρα, έχει μια βρεφική ηλικία και ένα παρελθόν, και με βάση αυτή την πραγματικότητα βιώνει την εκάστοτε ατομική του καθημερινότητα. Συνδέεται, δηλαδή καθένας κοινωνικά είτε το θέλει είτε όχι με τους άλλους ανθρώπους, οι οποίοι αποτελούν το απαραίτητο περιβάλλον της δικής του επιβίωσης. Και όσο καλύτερα και βαθύτερα κατανοούμε αυτή την παράμετρο του ρόλου της σύγχρονής μας κοινωνίας, τόσο πιο εύκολα και αποτελεσματικά θα περνάμε την ατομική μας καθημερινότητα. Η άγνοια ή η απόρριψη του ρόλου της κοινωνίας από ένα άτομο ή μια ομάδα, σταδιακά είναι προφανές ότι θα οδηγήσει σε παρανοήσεις και διαστρεβλώσεις της αλήθειας της ζωής. Διότι, κάθε επιτυχία ή αποτυχία της ατομικής μας ζωής, έχει βέβαια αποδέχτες πρώτα εμάς τους ίδιους, αλλά την ίδια ώρα επηρεάζονται και χιλιάδες άλλοι με τρόπο που δεν είναι πάντα εύκολα ανιχνεύσιμος.
Για τον λόγο αυτό και ο Χριστός επεσήμανε ότι η κοινωνική κριτική δεν είναι πάντα είς βάρος μας, αλλά λειτουργεί ως αντίβαρο στις δικές μας παραβιάσεις του κανόνα της ζωής. Αποκοπή, λοιπόν, από την κοινωνική ζωή μπορεί να σημαίνει και μειωμένη αντίληψη της αλήθειας που κυκλοφορεί έξω και επιβάλλει τις αλλαγές, που για το άτομο που έχει εγκλωβιστεί στην ατομική του ή την περιορισμένη από την κοινωνία “ενδοχώρα” του, μπορεί να αποτελέσει αρνητικό καταλύτη στις προσπάθειές του να αυξήσει τον ατομικό του πλούτο, και από ανώνυμος να γίνει επώνυμος.
Διότι τα λάθη πληρώνονται τώρα. Και εάν συνεχίζουμε το λάθος, αργότερα το κόστος της επιστροφής θα είναι υψηλό ή και αδύνατο να επιτευχθεί. Για τον λόγο αυτό ο κύριος σκοπός του ατόμου δεν είναι οι ενδιάμεσες καταστάσεις της κούρασης και της προσωρινής ζημίας, αλλά πρέπει να έχει εγγυήσεις ανταπόδοσης, ώστε η προσωρινή θλίψη, να μην οδηγεί στην απογοήτευση, αλλά να ενδυναμώνει την ελπίδα για νέες κατακτήσεις και εμπλουτισμό των υπαρχόντων και αύξηση του ατομικού μας εφοδίου της πίστης, η οποία και προάγει την αποτελεσματικότητα των ατομικών μας επιδιώξεων στην καθημερινή μας προσωπική ζωή.