Η γνωριμία σε βάθος και πλάτος απαιτεί ατομική προσπάθεια, χρόνο, και – εάν χρειαστεί – και χρήμα. Διότι τίποτα στη ζωή δεν πετυχαίνουμε εάν δεν θέλουμε να προσπαθήσουμε, να διαθέσουμε τον αναγκαίο χρόνο και εάν χρειαστεί να διαθέσουμε και χρήματα, προκειμένου να πετύχουμε το σκοπό μας.
Όσοι πήγαμε σχολείο ξέρουμε ότι αυτά είναι απαραίτητα στοιχεία για την οποιαδήποτε επιτυχία. Στο σχολείο ξοδεύουμε χρόνο και κάνουμε προσπάθειες, προκειμένου να μάθουμε ό,τι επιθυμούμε. Δεν υπάρχει μαθητής χωρίς να καταβάλει κόπο και χρόνο, προκειμένου να μάθει όσα απαιτούνται να μάθει, και να πετύχει το σκοπό του. Και όσο πιο ψηλά και υπεύθυνα θέλει κάποιος να πάει και να φτάσει στον στόχο του, τόσο μεγαλύτερο είναι και το κόστος της προσωπικής του προσπάθειας.
Κανείς δεν εξαιρείται από αυτό τον κανόνα, και κανείς δεν φτάνει σε κορυφές και κατακτήσεις χωρίς κόπο και προσωπική θυσία. Μάλιστα, όσοι θέλουν να κατακτήσουν και ιδιαίτερες αναγνωρίσεις μέσα στην κοινωνία των ανθρώπων, πρέπει να διαθέτουν όλα αυτά τα προσόντα, και, φυσικά, τις αναγκαίες ικανότητες για να το πετύχουν. Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα.
Διότι, αν και η σύγχρονη κοινωνία έχει τους δικούς της κανόνες για την ατομική μας επιτυχία, είναι προφανές ότι για έξτρα στόχους απαιτείται και έξτρα προσπάθεια, άρα και επιπλέον δύναμη από μια πηγή ενέργειας που μπορεί να γεμίζει τις ατομικές μας αποθήκες καυσίμων, ώστε να μην ξεμένουμε από καύσιμα και την αναγκαία ενέργεια. Μάλιστα, όσοι θέλουν να πάνε ακόμη πιο πέρα, πρέπει να μελετήσουν καλά, τόσο τις δικές τους ικανότητες που μπορούν να διαθέσουν, όσο και τις έξτρα πιθανές παροχές ενέργειας.
Διότι, για την προσωπική μας καθημερινότητα και τις λειτουργικές μας ανάγκες όλοι ξέρουμε από που θα πάρουμε τα αναγκαία εφόδια. Όταν όμως πρόκειται για εσωτερικές δυνάμεις, εκεί καθένας πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός, γιατί η υπερηφάνεια και η αλαζονεία πολλές φορές θολώνουν τις σκέψεις και μας οδηγεί σε πρόχειρες αποφάσεις, χωρίς να έχουμε εξαντλήσει τον υπολογισμό των αναγκών μας.
Και όσοι ενδιαφέρονται για κατακτήσεις του μη ορατού κόσμου, θα πρέπει να γίνουν ικανοί πρώτα στις κατακτήσεις του επίγειου και μετρήσιμου κόσμου, και κατόπιν να επιχειρήσουν το επόμενο βήμα. Διότι ο Χριστός δεν δικαιολόγησε τα λάθη, όταν αυτά οφείλονται στους δικούς μας λάθος υπολογισμούς, ακριβώς γιατί αυτός είναι ο ανθρώπινος παράγοντας που ανήκει αποκλειστικά στον ατομική μας ευθύνη.
Εάν δεν γνωρίζουμε καλά κάτι και δεν έχουμε κάνει όλους τους πιθανούς υπολογισμούς, ο Χριστός ξεκαθάρισε ότι δεν θα παρέμβει όταν θα ξεμείνουμε από ικανότητες και ενέργεια. Διότι τις αποφάσεις τις παίρνουμε εμείς και όχι εκείνος, άρα η ευθύνη για την καλύτερη έρευνα των πιθανοτήτων ανήκει αποκλειστικά στην δική μας αρμοδιότητα και όχι του θεού.