Στην πραγματικότητα όλοι ξέρουμε ότι αγνοούμε πολλά – ίσως περισσότερα από όσα φανταζόμαστε ή πιστεύουμε – και αυτή η άγνοια μάς καθιστά ευάλωτους. Διότι εάν αγνοείς κάτι σε μικρό ποσοστό, τότε μπορείς να καλύψεις το κενό της άγνοιας με επικαλύψεις από τις παρεμφερείς γνώσεις σου. Εάν όμως αγνοείς μεγάλο τμήμα – υπολογίζεται ότι αγνοούμε το 95 τοις εκατό περίπου από όσα μάς περιβάλλουν στο φυσικό περιβάλλον αλλά, υποθέτω και στο κοινωνικό, – τότε η άγνοια μπορεί να μετατραπεί σε εφιάλτη, αφού ουσιαστικά βαδίζουμε στα τυφλά ή με ελάχιστη όραση μέσα στην ατομική μας καθημερινότητα.
Και μπορεί αυτό να ακούγεται φιλοσοφικό, αλλά εάν κοιτάξουμε με ειλικρίνεια την γύρω μας ή και μέσα μας πραγματικότητα, τότε είναι βέβαιο ότι θα πανικοβληθούμε από τις τραγικές συνέπειες της άγνοιας που μάς κατέχει. Διότι, από άγνοια των συνεπειών γίνονται τα τερατώδη λάθη και οι παράλογες καταστάσεις, τις οποίες όλοι εκ των υστέρων διαπιστώνουμε ότι ήταν λάθος από άγνοια των συνεπειών τους. Και αυτό ακριβώς δηλώνει το μέγεθος της άγνοιας, αλλά και το μέγεθος του κόσμου που έχουμε να ανακαλύψουμε και να κατανοήσουμε στην ατομική μας καθημερινότητα. Αφού η άγνοια σκοτώνει, είναι φυσικό η γνώση να ελευθερώνει και να παίζει καθοριστικό ρόλο στην δική μας καθημερινή ζωή.
Για τον λόγο αυτό και ο Χριστός έβαλε την γνώση ως βάση για την ελευθερία από λάθη, τόσο του ατομικού μας παρελθόντος, όσο και των καθημερινών μας επιδιώξεων. Διότι τα λάθη δεν τα κάνουμε όταν είμαστε μέσα στην Εκκλησία, αλλά τα κάνουμε εκτός αυτής, με αποτέλεσμα και εμείς να υποφέρουμε από τις συνέπειες των λαθών και των αμαρτιών μας, αλλά και το έργο της Εκκλησίας να μηδενίζει την επίδρασή του στην προσωπική μας ζωή. Είναι δηλαδή φανερό ότι η χαρτογράφηση του εαυτού μας, των ορίων που μπορούμε να φτάσουμε καθένας ανάλογα με τα εφόδια που διαθέτει, και στην συνέχεια – ή και παράλληλα – την χαρτογράφηση και του κοινωνικού μας περιβάλλοντος σε σχέση με το φυσικό, είναι η προϋπόθεση για ασφαλέστερη πορεία στην ούτως ή άλλως δύσκολη καθημερινότητα της εποχής μας.
Το προσέχετε τους εαυτούς σας και την διδασκαλία μου, σημαίνει ότι όταν αγνοείτε κάτι σε σχέση με το καλό ή το κακό, ανοίξτε το δικό μου “εγχειρίδιο”, δηλαδή την Καινή μου Διαθήκη, και μελετήστε με προσωπική ευθύνη την δική μου συμπεριφορά σε ανάλογες περιπτώσεις. Και δοκιμάζοντας την δική μου διδασκαλία αλλά με προσωπική ευθύνη, και έχοντας ως κριτήριο και την γνώμη των έξω ανθρώπων του περιβάλλοντος σας, θα μάθετε με τον καιρό να κάνετε λιγότερα λάθη και να αποκτάτε την απαιτούμενη ωριμότητα μέσα από την καλή συνήθεια της τήρησης της δικής μου οδηγίας για αντίστοιχα θέματα της δικής σας καθημερινότητας.
Μην ψάχνετε πρώτα βοήθεια από τους άλλους. Εξαντλήστε όλες τις προσωπικές σας δυνάμεις γνώσεως και θέλησης, και εγώ θα σας αποκαλύψω το θέλημά μου για τώρα. Και να θυμάστε ότι το δικό μου θέλημα δεν είναι ενάντια στο δικό σας, αλλά το δικό σας συνήθως είναι εκτός πραγματικότητας και αλήθειας και αυτό το λάθος σάς φέρνει σε προσωπικά αδιέξοδα.