Επειδή είναι προφανές ότι μπορούμε να ζήσουμε πχ χωρίς αβοκάντο και παπάγια αλλά δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς νερό, για τον λόγο αυτό και η προσοχή μας πρέπει να είναι περισσότερο επικεντρωμένη στην διδασκαλία που κάνει ο Χριστός σχετικά με το ζωντανό νερό και τον ρόλο του στην ζωή μας, όχι μόνον στον τομέα της καθημερινής επιβίωσης, αλλά και στα θέματα της προοπτικής της αιωνιότητας.
Ξεκινώντας από το γεγονός ότι ο άνθρωπος σχεδιάστηκε με την προοπτική της αιωνιότητας, και βλέποντας τα καθημερινά μας αδιέξοδα στους περισσότερους τομείς της ζωής μας, είναι φυσικό να εισέρχεται στην συνείδησή μας ο προβληματισμός για τον αν πράγματι ο άνθρωπος σχεδιάστηκε ως άρχοντας για την καθημερινότητα αλλά και για την αιωνιότητα, ή πρόκειται για λάθος προσέγγιση και αφελή θρησκευτική αντίληψη.
Διότι από την μια ακούμε το “προσδοκώ ανάσταση νεκρών”, αλλά από την άλλη τα προσωπικά και κοινωνικά αδιέξοδα σφραγίζουν με αρνητικό πρόσημο την θλιβερή καθημερινότητά μου. Άρα κάπου υπάρχει κάποιο λάθος: ή στην διδασκαλία του Χριστού ή στην εικόνα που εγώ αποκομίζω από την καθημερινή μου ζωή.
Και επειδή η εικόνα που εγώ έχω για την καθημερινή μου ζωή δεν επιδέχεται καμιά αμφισβήτηση, είναι προφανές ότι ο ασταθής παράγοντας που μπορεί να επηρεάζει την σκέψη μου είναι η λάθος αντίληψη και αφελής πρόσληψη της διδασκαλίας του Χριστού.
Διότι όταν ο Χριστός φωνάζει ότι εγώ ήλθα όχι απλά για να έχετε ζωή αλλά να έχετε και περίσσευμα ζωής – και περισσόν έχουσι – τότε το μόνο που απομένει είναι η δική μου κατάρτιση για το πως θα πετύχω την εφαρμογή αυτής της διδασκαλίας, όπως συμβαίνει και με το κινητό μου τηλέφωνο, για το οποίο ο σχεδιαστής και κατασκευαστής έχει μεν προβλέψει αμέτρητες λειτουργίες για την καλύτερη καθημερινότητά μου αλλά εγώ από άγνοια κρατώ το κινητό μου, χωρίς όμως να μπορώ και να το αξιοποιήσω.
Πρώτο βήμα λοιπόν, αφού είναι απόλυτα βέβαιο ότι το ζωντανό νερό είναι “το” υπαρξιακό στοιχείο της ζωής μου, θα πρέπει να είναι η προσωπική ανάγνωση αυτής της διδασκαλίας όπως μας την περιγράφει η Καινή Διαθήκη και όχι όπως την θυμόμαστε από τα Κατηχητικά Σχολεία της παιδικής μας περιόδου ή τις ανώνυμες φήμες που κυκλοφορούν.
Από εκεί θα διδαχθούμε με ασφάλεια και πληρότητα τις παραμέτρους και τις παγίδες που υπάρχουν στην πάλη για το ζωντανό νερό.
Από εκεί θα κατανοήσουμε τα αρνητικά συμφέροντα που παρεμβάλλονται στις προσπάθειές μας για την απόκτηση και διακράτηση του ζωντανού νερού μέσα στην συνείδησή μας.
Από τα Ιερά Γράμματα θα ενημερωθούμε για την άγνοια του εγώ μας και των εσωτερικών δυνάμεων που λειτουργούν στον εσωτερικό μας κόσμο και απαιτείται αυτοέλεγχος και προσωπική παρέμβαση στην ροή της καθημερινότητάς μας, ώστε να υπάρχουν τα προβλεπόμενα από την διδασκαλία του Χριστού αποτελέσματα για το σήμερα, αλλά και για την προοπτική της αιωνιότητας.
Η αντικατάσταση της σημερινής μας άγνοιας με την βαθιά γνώση και επίγνωση της αλήθειας των πραγμάτων είναι το πρώτο βήμα για την επιτυχία στον πόλεμο για το νερό της ζωής.