Το κέρδος είναι ο πρακτικός καθημερινός μας στόχος σε όλες μας τις δραστηριότητες – οικονομικές, επαγγελματικές, συναισθηματικές, κλπ – και αυτό δεν είναι ένα μεμονωμένο στοιχείο ενός ατόμου, αλλά αφορά και συνιστά κοινό στοιχείο καθενός ατόμου που ζει ή έζησε στο παρελθόν πάνω στη γη.
Με λίγα λόγια, όσα κάνουμε ή όσα σχεδιάζουμε να κάνουμε, έχουν τον ίδιο στόχο: το κέρδος. Κανείς δεν σχεδιάζει και δεν κάνει ο,οτιδήποτε χωρίς να αποσκοπεί στο κέρδος, άσχετα με το περιεχόμενο του κέρδους ή τον βαθμό του “πλούτου” που θα εισέλθει στο προσωπικό μας ταμείο.
Και ενώ αυτό είναι κοινός τόπος για όλους μας, όταν έρχεται η ώρα των σκέψεων, των υπολογισμών και των αποφάσεων, σπάνια μπαίνουμε στον κόπο να “βασανίσουμε” τις σκέψεις και τα δεδομένα πριν καταλήξουμε σε μια απόφαση και κάνουμε μια πράξη, μια νέα κίνηση στην προσωπική μας καθημερινότητα. Συνήθως παρασυρόμαστε από τις εξωτερικές πληροφορίες, και μόνο όταν πρόκειται για σοβαρά οικονομικά δεδομένα προχωρούμε με προσοχή πριν πάρουμε τις αποφάσεις και υλοποιήσουμε μια πράξη.
Ενώ, δηλαδή, είναι γνωστό ότι συνήθως τα φαινόμενα απατούν, εν τούτοις οι περισσότεροι αποφασίζουμε σοβαρές αποφάσεις χωρίς την ανάλογη σοβαρή βεβαιότητα ότι αυτό είναι προς το δικό μας κέρδος, προς το δικό μας συμφέρον. Και ενώ ξέρουμε ότι οι βιαστικές αποφάσεις δεν είναι πάντα εκείνες που θα φέρουν το κέρδος, προσωρινό και μακροχρόνιο, συνήθως τρέχουμε να αρπάξουμε την πρώτη ευκαιρία, χωρίς βαθύτερη αναζήτηση της αλήθειας των πραγμάτων. Και, φυσικά, οι συνέπειες βαρύνουν εμάς προσωπικά ή το περιβάλλον μας και αντί για κέρδος έρχεται ζημία και απώλεια πλούτου.
Και αν μεν πρόκειται για εφήμερα ζητήματα η ζημία είναι μικρή και μπορεί να αποκατασταθεί. Αν όμως πρόκειται για ζητήματα που έχουν διάρκεια στο μέλλον, τότε οι απώλειες μπορεί να είναι σοβαρές ή και τραγικές και μη αναστρέψιμες. Και εδώ έχει θέση η φράση που είπε ο Χριστός σε όσους ενδιαφέρονται για την δική του διδασκαλία, η οποία είναι ανταποδοτική, δηλαδή έχει πρακτικές συνέπειες στην καθημερινή, αλλά και στην προοπτική της αιώνιας πραγματικότητας:
“Προσέχετε τους εαυτούς σας” από τις επιφανειακές εντυπώσεις, διότι αυτές μπορεί να σας εξαπατήσουν και να νομίζετε ότι έχουν αλήθεια, ενώ προσφέρουν γκρίζο περιεχόμενο χωρίς δυνατότητα ανταπόδοσης. Η φράση “καλό το αλάτι, αλλά αν δεν έχει αλμύρα είναι άχρηστο και είναι για τα σκουπίδια”, δηλαδή, δοκιμάζετε τα πράγματα αν η εξωτερική εντύπωση ανταποκρίνεται και στο ουσιαστικό περιεχόμενο. Διότι τότε οι πράξεις σας δεν μπορεί να έχουν κάρδος, διότι θα είναι έωλες και μάταιες.