Οι σύγχρονοι δρόμοι, δηλαδή ο σύγχρονος τρόπος ζωής δεν έχει την ίδια εικόνα με αυτή της εποχής του Χριστού. Σήμερα ο τρόπος ζωής μας είναι απόλυτα διαφορετικός, τόσο ως προς τους δρόμους επικοινωνίας, όσο και ως προς το τί ακριβώς μεταφέρεται μέσα από αυτούς τους δρόμους.
Διότι ένας δρόμος είναι ο “αγωγός” μέσω του οποίου μεταφέρονται όλα τα ζητήματα, από υλικά αγαθά μέχρι ιδέες και πιστεύω, άρα δεν είναι μόνο η διαφορετική εικόνα των σημερινών δρόμων από εκείνης της εποχής του Χριστού, αλλά είναι και το υλικό που μετακινείται και μεταφέρεται μέσω αυτών των σύγχρονων δρόμων. Άρα, δεν είναι μόνο η διαφορετική εικόνα την οποία πρέπει να προσέχουμε για να μην φτάνουμε στα αδιέξοδα, αλλά είναι και το τί μεταφέρουμε μέσα από αυτόν τον σύγχρονο δρόμο. Διότι ο δρόμος είναι διαθέσιμος για να τον χρησιμοποιήσουμε, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα για την δική μας ευθύνη.
Καθένας που θέλει να περπατήσει στον δρόμο που άνοιξε ο ίδιος ο Χριστός, ένα δρόμο που οδηγεί προς τον δημιουργό θεό, πρέπει να γνωρίζει, όχι μόνο τον δρόμο και τους κανόνες που διέπουν μια ασφαλή, ειρηνική και χαρούμενη πορεία, αλλά πρέπει να έχει και αγαθό περιεχόμενο μέσα στην ατομική του συνείδηση, προκειμένου το εφόδιο της πίστης να βρίσκει καλή τροφή και να αναπτύσσεται σε όλη την προσωπική διαδρομή ανάλογα με τις ατομικές ανάγκες κάθε αναζητητή.
Το παράδειγμα του Ιούδα και του Ανανία και της Σαπφείρας, αποδεικνύουν ότι η επιφανειακή διάθεση και η εξωτερική εικόνα δεν επαρκούν, αλλά μαζί με την επίγνωση και το εξωτερικό ενδιαφέρον πρέπει στο βάθος της συνειδήσεως να υπάρχει και η αλήθεια των πραγμάτων. Χωρίς αγαθό περιεχόμενο στο όχημα της συνειδήσεώς μας, η παρέκκλιση από την ασφαλή οδό είναι βεβαία, και το αδιέξοδο στις διαδικασίες αύξησης της πίστης είναι μονόδρομος, ακριβώς, γιατί ο εσωτερικός μας κόσμος δεν τροφοδοτείται από αγαθούς καρπούς, αλλά παρασύρεται από την ανασφαλή επιφάνεια και τα έωλα συναισθήματα.
Ο Ιούδας πίστευε στο Χριστό, αλλά είχε μέσα του το σαράκι της φιλαργυρίας. Ο Ανανίας και η Σαπφείρα πίστευαν στον έργο του Χριστού, αλλά η πλεονεξία και η εξωτερική εικόνα που επεδίωκαν δεν βοήθησε στην σωτηρία τους. Σήμερα, στον 21ο αιώνα, ο βομβαρδισμός των πληροφοριών που έχουμε για όλα τα ζητήματα της καθημερινότητας μέσω των μέσων ενημέρωσης, καθιστά τον ατομικό σύγχρονο δρόμο πιό ευάλωτο, άρα και πιό επικίνδυνο.
Συνεπώς, όχι μόνο η γνώση της αλήθειας των πραγμάτων πρέπει να είναι πλήρης – ανάλογα με τις προσωπικές μας ανάγκες -, αλλά και η τροφοδοσία του εσωτερικού μας κόσμου με καθαρά και σύγχρονα υλικά από την διδασκαλία του Χριστού πρέπει να είναι δημιουργικά παρόντα σε κάθε επιλογή και απόφαση της προσωπικής μας καθημερινότητας.