Στην εποχή μας η γνώση είναι το κύριο εργαλείο της καθημερινότητάς μας.
Βλέπω μικρά παιδιά, ακόμη και προσχολικής ηλικίας, να διαχειρίζονται ηλεκτρονικούς υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα με εξαιρετική επιτυχία. Και είναι μεν προφανές ότι τα παιδιά δεν γνωρίζουν την εσωτερική λειτουργία αυτών των συσκευών, ωστόσο είναι απολύτως βέβαιο ότι αργότερα θα μάθουν όχι μόνο την λειτουργία και το περιεχόμενο αυτών των συσκευών, αλλά οι ίδιοι θα αναπτύξουν ακόμη πιο αποτελεσματικά εργαλεία για να κάνουν τη ζωή τους ευκολότερη.
Και αν μεν ο στόχος είναι η καλύτερη ποιότητα ζωής με την έννοια των ανέσεων και της γρήγορης λύσης καθημερινών προβλημάτων, αυτό είναι ένα καλό στοιχείο. Αν όμως ο στόχος αυτός με απομακρύνει από τους ανθρώπινους προβληματισμούς μου, πχ ποιός είμαι, από πού έρχομαι, γιατί υπάρχω, τότε είναι προφανές ότι σύντομα ο εσωτερικός μου άνθρωπος που θέτει αυτά τα ερωτήματα και ζητά απαντήσεις, θα περάσει σε δεύτερη αξία και εγώ, αποξενωμένος από τις ανθρώπινες ευαισθησίες και αρετές, θα είμαι “χαλκός ηχών”, ή όπως λέμε, άδειος τενεκές.
Η σωστή στάση δεν είναι να στέκομαι φοβισμένος μπροστά στις τεχνικές ανακαλύψεις, αλλά να αναζητώ την ύψιστη γνώση, όχι δηλαδή μόνο τη γνώση των τεχνικών δεδομένων, αλλά και των δεδομένων που θέτει η ανθρώπινη ψυχή μου. Και προς αυτή την κατεύθυνση η μόνη λύση είναι να θέτω στόχους που οδηγούν από το καλό στο καλύτερο και από το ψηλότερο στο ύψιστο.
Διότι αν λύσω τα βιοποριστικά αλλά χάσω τα μελλοντικά και τα αιώνια, αδίκησα τον εαυτό μου, έχασα πολύτιμες αξίες, διότι δεν εφάρμοσα το “τούτο να πράττω και εκείνο να μην αφήνω”, που είναι ο χρυσός κανόνας για μια ασφαλέστερη καθημερινότητα.