Το υπαρξιακό μας κεφάλαιο περιλαμβάνει ό,τι διαθέτουμε σε κινητές και ακίνητες, σε εσωτερικές και εξωτερικές περιγραφές. Το σύνολο της προσωπικότητάς μας και όσα εξαρτώνται άμεσα ή έμεσα από αυτήν περιλαμβάνονται εντός του “υπάρχω”. Κάθε τι που δεν υπάρχει σε σχέση ή σε εξάρτηση από το φυσικό πρόσωπο μετά την ολοκλήρωση του κύκλου της ζωής του ενός συγκεκριμένου φυσικού προσώπου, δεν περιλαμβάνεται μέσα στο προσωπικό μας υπαρξιακό χαρτοφυλάκιο.
Δεν μπορεί κανείς να με κατακρίνει γιατί κάποιος άλλος έκανε λάθος, εφόσον εγώ δεν είχα σχέση με την λανθασμένη πράξη του. Κατά ένα αντίστοιχο τρόπο και οι επιτυχίες ενός τρίτου δεν έχουν άμεσες τουλάχιστον συνέπειες στο δικό μου άτομο. Και μόνο μέσα από αυτήν, την καθαρή επίγνωση της ευθύνης μπορούμε να επιζήσουμε.
Και μόνο μέσα από αυτή την καθαρή εικόνα της ζωής μπορούμε να κατανοήσουμε την διδασκαλία του Χριστού για την λειτουργία της καθημερινότητάς μας. Η σύγχυση και η απεραντοσύνη στον επιμερισμό των ευθυνών δεν είναι το κύριο θέμα στην διδασκαλία του Χριστού. Αντίθετα, η προσωπική ευθύνη για τις πράξεις μου είναι το κριτήριο για την μετακίνησή μου από το αδρανές ή ουδέτερο παρόν στο μεταβλητό και δημιουργικό αύριο και στο απώτερο μέλλον.
Η επίγνωση της αλήθειας των πραγμάτων, τόσο του ατομικού μας χαρτοφυλακίου όσο και του περιβάλλοντος μέσα στον οποίο διάγουμε τον βίο μας, είναι ο παράγοντας που μας επιτρέπει να βλέπουμε πιό καθαρά και να εκτιμούμε πιό ορθά τα όσα συμβαίνουν γύρω μας και μέσα μας.
Και αυτός είναι ο κανόνας που δίδαξε ο Χριστός. Ο καθρέπτης μας δεν είναι ο γείτονας και το κοινωνικό μας περιβάλλον – όσο και αν αυτά μας επηρεάζουν, αλλά ο καθρέπτης μας είναι ο ίδιος ο δημιουργός, ο οποίος γνωρίζει όλα τα δεδομένα και μπορεί να κρίνει για την προσωπική μας εξέλιξη στο αύριο και στο μέλλον.
Η προσήλωσή μας στις απαιτήσεις του εκάστοτε κοινωνικού μας περιβάλλοντος δεν πρέπει να είναι απόλυτη, αλλά να εξαρτάται από την πληροφορία που μπορεί να έχουμε – με βάση την κοινή λογική – από τον ίδιο τον δημιουργό μέσω των επιτυχώς δοκιμασμένων εμπειριών των άλλων, σύγχρονων ή παλαιοτέρων, οι οποίοι πέτυχαν τον σκοπό της ζωής τους. Η ασφαλής και παραγωγική λειτουργία της λογικής πληροφόρησης από τον δημιουργό είναι η ασφαλής βάση κάθε μελλοντικού μας σχεδίου.