Η κατάκτηση της γνώσης την περίοδο του 21ου αιώνα έχει αποκτήσει πλέον ιστορικές διαστάσεις, που κανείς δεν είχε καν υποπτευθεί στο παρελθόν της ανθρωπότητας. Κάθε φυσικό πρόσωπο από τα οκτώ δισεκατομμύρια που βιώνει σήμερα την δική του καθημερινότητα, με ένα πάτημα ενός κουμπιού μπορείς να μάθει πώς είναι ο καιρός στην άκρη του κόσμου ή να διαβάσει την Ιλιάδα, ή να ακούσει ένα γνωστό τραγουδιστή.
Και όλα αυτά με μια μικρή ηθελημένη κίνηση με το ένα του δάκτυλο. Και αυτό είναι μια πρωτόγνωρη για την ανθρωπότητα ιστορική επανάσταση, που μετατρέπει την ζωή μας σε ζωή μιας άλλης διάστασης ευθυνών και καλοπέρασης. Και αυτό στην αρχή ακούγεται εντυπωσιακό και ενθουσιάζει το άτομο, αλλά σύντομα γίνεται παγίδα, γιατί απαιτεί την δική μας συμμετοχή. Και από παιχνίδι μετατρέπεται πολλές φορές σε εφιάλτη, όταν το άτομο δεν είναι σε θέση να κυριαρχεί και να εξουσιάζει την θέλησή του και τις γνώσεις του.
Ένα δυνατό αυτοκίνητο μπορεί να σε ταξιδέψει ευχάριστα, αλλά και μπορεί να γίνει εφιάλτης για την ατομική σου ζωή εάν δεν γνωρίζεις πρώτα να κυριαρχείς στα αισθήματα και στις ατομικές σου ικανότητες. Διότι, όλα τα λάθη πληρώνονται στην ζωή αυτή, υπονομεύοντας παράλληλα και οτιδήποτε μπορεί ένα άτομο να προσδοκά για το μέλλον του. Με λίγα λόγια η γνώση μπορεί να γίνει παγίδα και εφιάλτης, εάν δεν συνοδεύεται από την λογική εγκράτεια και τις αρχές της καλύτερης ζωής στο σύνολο και όχι μόνο σε μια απόλαυση της στιγμής ή μιας περιόδου.
Η ισορροπία μεταξύ του θέλω, μπορώ και πράττω, είναι το κυρίαρχο στοιχείο μιας πετυχημένης ατομικής καθημερινότητας. Όλα τα θέλουμε, αλλά όλα δεν τα μπορούμε. Όλα τα μπορούμε, αλλά όλα δεν ωφελούν την ατομική μας καθημερινότητα και το μέλλον μας. Αντίθετα, εάν συμπεριφερθούμε με αφέλεια, υπάρχουν πιθανότητες να βρεθούμε δούλοι της ανοησίας μας και η καθημερινότητά μας να μετατραπεί σε εφιάλτη, εάν δεν τηρήσουμε τα προσωπικά μας όρια αντοχών.
Ένα κινητήρας χιλίων ίππων σε ένα μικρό όχημα, μπορεί να καταστρέψει το όχημα της ζωής μας και να μετατραπεί από απόλαυση σε εφιάλτη που θα επηρεάζει την ζωή μας στο μέλλον μέσα από ένα αναπηρικό καροτσάκι ή ένα νοσοκομείο. Όσα μπορούμε να κατακτήσουμε, δεν σημαίνει ότι όλα θα μας ωφελήσουν, εάν δεν τεθούν κάτω από τα δυνητικά μας όρια αντοχών και αξιοποίησης.
Η απελευθέρωση δυνάμεων που μπορεί να διαθέτουμε στην ατομική μας καθημερινότητα, προ-απαιτεί την ατομική εγκράτεια και τους σοφούς υπολογισμούς για να παραμείνει εφόδιο και όχι εμπόδιο και εφιάλτης στην ζωή μας. Και ο μόνος τρόπος για να κατανοήσουμε αυτή την διάσταση είναι κατά την διδασκαλία του Χριστού να δοκιμάζουμε σταδιακά την εφαρμογή των γνώσεων και ικανοτήτων μας στην ατομική μας καθημερινότητα, παρακολουθώντας τα “κέρδη” ή τις “ζημιές”, επιλέγοντας το βέλτιστο για την ατομική μας ζωή.